Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turken zijn goed in het managen van chaos’

1 jul
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

‘Never Surrender’. Wij zullen nooit zwichten voor angst en terrorisme. Dat is na de zelfmoordaanslagen in Istanbul de boodschap op de voorpagina van de regeringsgezinde Turkse krant Daily Sabah.

Trots maakte premier Binali Yildirim bekend dat de luchthaven om 02.20 uur, iets meer dan 4 uur na de aanslagen, weer open was voor alle vliegverkeer. De eerste vluchten van Turkish Airlines uit Taipei, Manilla en Seoul landden twee uur later.

Hoewel de aanslagen opmerkelijke overeenkomsten vertoonden met de terreuracties op de Brusselse luchthaven Zaventem, was er één groot verschil: op Atatürk Airport was het al binnen een half etmaal weer business as usual. Op Zaventem duurde het 12 dagen voor reizigers weer toegang kregen. En twee maanden voor het vliegveld weer helemaal operationeel was.

De snelheid waarmee in Istanboel alles wordt opgeruimd en weer min of meer normaal functioneert ‘is een bijzondere prestatie’, zegt een Nederlander in Istanboel, die met een Turkse is getrouwd en liever anoniem blijft. “Managen van chaos, daar zijn Turken goed in”.

In deze megastad aan de Bosporus, die nu al voor de zesde keer in zes maanden is getroffen door een aanslag, proberen de autoriteiten een sfeer te creëren van ‘wij zijn vastberaden en alles is onder controle’.

Extra beveiliging? Amper. Voor de wachtruimten van de veerboten staan wat extra politieagenten. Maar ze zijn niet uitgerust met machinepistolen, zoals vlak na vorige aanslagen. Ook extra controles van rugzakken en tassen blijven achterwege.

“Kijk, zelfs nadat er 43 mensen zijn omgekomen, laat de politie hier bij de ingang van de luchthaven vrijwel alle auto’s zonder te controleren door”, zegt taxichauffeur Mehmet hoofdschuddend. “Zo konden de terroristen in een taxi ook de drukke aankomsthal bereiken”.

Indirect geeft de regering wel toe dat niet alles onder controle is. Het blokkeren door de islamitische regeringspartij van een parlementair onderzoek naar het bloedbad zegt genoeg.

Burgers zitten met talloze vragen. Waarom pakte de politie gisteren pas IS-sympathisanten op die worden verdacht van geld inzamelen, werven van nieuwe aanhangers en het geven van logistieke steun aan IS?

De drie zelfmoordjihadisten zijn geïdentificeerd als een Rus, een Oezbeek en een Kirgiziër. Maar wie was hun opdrachtgever? Gedacht wordt opnieuw aan de Turkse IS-commandant Ilhami Bali. Hij is een van de meest gezochte terroristen en de politie heeft een premie van 1,3 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Hij zou ook het brein zijn achter de aanslagen in Suruc, Ankara en Istanboel in januari. Diverse keren werd hij opgepakt, en steeds weer vrijgelaten. Waarom? Aangezien de regering weigert openheid van zaken te geven, nemen de geruchten, de complottheorieën, en het wantrouwen toe.

En hoewel het leven van alledag na de jongste aanval weer is opgepakt, sluimert de angst onderhuids bij vrijwel iedereen. Ook bij toerisme adviseur Linda Tavenier. “Ik let meer op”, zegt ze. Elke dag moet ze met de Marmaray metro onder de Bosporus naar haar werk. “Bij het zien van de beveiligers die met hun detectiesticks rugzakken en tassen controleren, denk ik steeds ‘dit is een gevarenzone; ook hier kan een terrorist toeslaan’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch