Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije schroeft strijd tegen IS eindelijk op na bloedige aanslag

30 jun
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije heeft IS en zijn strijders lange tijd getolereerd. Ze streden immers tegen de Syrische president Assad. Maar na de zoveelste aanslaf lijkt het Turkije menens om IS te bestrijden.

In de vertrekhal van de luchthaven Atatürk hangt de morning after een surrealistische sfeer. Het is nog geen half etmaal na de aanslagen waarbij 280 slachtoffers vielen, onder wie 41 doden, en het lijkt een gewone doordeweekse dag op de twee na drukste luchthaven van Europa.

Rijen bij de balies om in te checken. De meeste vluchten gaan gewoon door en vertrekken op tijd. Aan het eind van de hal is het stil. Geen passagier te zien bij de paspoortcontrole. Reisbescheiden worden vandaag elders gecheckt. Bij een inderhaast opgezette afzetting is een meer dan levensgroot portret van Atatürk opgehangen, geflankeerd door twee bloedrode Turkse vlaggen. Achter de omheining verzamelen forensische rechecheurs bewijsmateriaal. Want daar blies een van de terroristen zichzelf op nadat hij door een agent was neergeschoten. Tegen het plafond en de wanden zijn grote vegen bloed te zien.

Beneden in de aankomsthal meer stille getuigen van de gecoördineerde terreuraanval. Grote gaten waar stukken plafond zijn weggerukt. Ramen aan diggelen of doorzeefd met kogels. Schoonmakers vegen glasscherven en verwrongen stukken aluminium bij elkaar. Reparatietems zijn druk aan het werk.

FullSizeRender (49)Herstelwerkzaamheden vinden er ook plaats op politiek niveau. Na 6 jaar sloten Turkije en Israël weer een verstandshuwelijk. Goed om samen geld te verdienen aan gastransport, toerisme en samen op te trekken tegen het Assad-regime.

Om diezelfde redenen heeft president Erdogan ook zijn Russische ambtgenoot Poetin deelgenoot gemaakt van zijn charmeoffensief. Na een telefonisch onderhoud van drie kwartier beloofde Poetin gisteren het herstel van de betrekkingen en samen te werken tegen het terrorisme. Weliswaar niet tegen de misdaden van Assads troepen, maar in ieder geval tegen IS.

Erdogan is bezig met een ommezwaai in zijn buitenlandse beleid. Want zijn moralistische gepreek ten gunste van Palestijnen en Moslim Broeders bracht Turkije steeds verder in een isolement. Een welkome ‘herontdekking van pragmatisme’, zo noemt analist Mustafa Akyol de koersverandering.

Erdogan wil zijn handen weer vrij hebben, en bondgenoten die hem steunen, om de terroristische vijanden in eigen land – de Koerdische PKK en IS – in het defensief te dringen. Hun aanslagen brengen de toerismesector grote schade toe en verhinderen een verdere groei van de Turkse economie.

De president en zijn aanhang hebben een complexe relatie met jihadisten als die van IS. Zolang ze de vijanden van de soennitische islam, zoals Assad, aanvallen genieten ze de sympathie van veel Turken. Zo werd hen in het begin van de Syrische burgeroorlog geen strobreed in de weg gelegd, omdat het ten val brengen van het alawitische Assad-regime de belangrijkste prioriteit was.

Maar langzaam begon Ankara het gevaar van IS in te zien. Toen Turkije daarom steeds meer Navo bondgenoten toestemming gaf om IS vanaf zijn grondgebied te bombarderen, verklaarde IS Turkije de oorlog.

De eerste spectaculaire zelfmoordaanslag was in juli vorig jaar in het Koerdische stadje Suruç waarbij 32 linkse Turkse en Koerdische jongeren om het leven kwamen. Ook in de hoofdstad Ankara en in Istanboel richtte IS bloedbaden aan onder militairen, politie en toeristen. In Gaziantep en Ankara voert de Turkse justitie nu processen tegen in totaal 55 Turkse IS verdachten.

Onderdeel van de oorlog van IS tegen zijn voormalige bondgenoot Turkije zijn de aanhoudende beschietingen met katjoesja raketten op de Turkse grensplaats Kilis. Daarbij zijn inmiddels 21 burgers om het leven gekomen.

Inlichtingendiensten houden de Turkse aanhangers, recruiters en potentiële terroristen van IS wel in de gaten en arresteren er soms tientallen, maar de prioriteit lag het afgelopen jaar toch vooral op de oorlog tegen de Koerdische PKK.

Dat is nu langzaam aan het veranderen. “Eindelijk begint Turkije zijn strijd tegen IS in eigen land en in Syrië serieus te nemen”, aldus militair analist Metin Gurcan. Verwacht wordt dat de aanslagen op Atatürk Airport het nieuwe beleid verder zullen versterken. Syrië zonder Assad blijft een wens van Erdogan, maar niet langer met steun aan IS. Hij riep de rest van de wereld op om het voorbeeld van Turkije te volgen en doortastend op te treden tegen terreurdreiging.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch