Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Medewerkers consulaat zoeken naar Nederlandse slachtoffers

30 jun
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nationale rouw

Het aantal slachtoffers van de drie zelfmoordaanslagen op de grootste luchthaven van Istanbul is gisteren fors opgelopen. Van 183 tot 280, van wie er 41 de dood vonden.

Medewerkers van het Nederlandse consulaat in Istanbul hebben gisteren vele ziekenhuizen bezocht om na te gaan of er ook Nederlanders onder gewonden waren. Dat was niet het geval.

Enkele tientallen gewonden liggen nog op intensive-care afdelingen. Onder de doden bevinden zich 11 buitenlanders: vijf mensen uit Saudi-Arabië, een Oekraïner, een Iraniër, een Jordaniër, een Chinees, een Tunesiër en een Oezbeek.

Het overgrote deel van de doden was Turks. Om hen en alle andere slachtoffers te eren en te gedenken, kondigde premier Binali Yildirim een dag van nationale rouw af. Op overheidsgebouwen in Turkije en op Turkse gebouwen in het buitenland hing de vlag halfstok.

Opvallend snel kwam gisterochtend tegen 6 uur het luchtverkeer van en naar het Turkse vliegveld Atatürk weer op gang. De meeste vluchten gingen door en vertrokken op tijd.

Op de eerste verdieping, achterin de vertrekhal waren grote, bloedrode Turkse vlaggen opgehangen en een vlag met een meer dan levensgroot portret van Atatürk, de eerste president van Turkije.

Achter een afzetting waren forensische rechercheurs bezig om bewijsmateriaal veilig te stellen op de plaats waar de door een politieman neergeschoten terrorist zich had opgeblazen.

Beneden in de aankomsthal, waar twee terroristen hun bomgordels tot ontploffing brachten, was er veel meer schade. Ruiten waren gesneuveld. Grote delen van het plafond weggerukt. En glasscherven op de grond. Herstelwerkzaamheden waren gisteren in volle gang.

Alleen bij opverheidsgebouwen en bij metrohaltes en aanlegsteigers van veerboten waren extra agenten.

Volgens een gerenommeerde Turkse journaliste in de Turkse hoofdstad Ankara hebben de ‘geheime diensten ongeveer 20 dagen geleden een brief gestuurd naar de hoogste instanties om hen te waarschuwen voor een ophanden zijnde terroristische aanslag. Een van de doelwitten die op de lijst stonden was Atatürk Airport’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch