Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Bloedbad op vliegveld Istanboel

29 jun
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Op de internationale luchthaven van Istanboel zijn gisteravond twee zelfmoordaanslagen gepleegd. Er was ook een vuurgevecht tussen terroristen en veiligheidstroepen. Ook is er bij het metrostation van de luchthaven een explosie zijn gehoord. Meer informatie hierover is nog niet bekend.

Er zouden minstens 50 slachtoffers zijn gevallen. Zeker 10 mensen kwamen bij de aanslagen en vuurgevechten om het leven.

Passagiers en medewerkers van de luchthaven vluchtten in paniek alle kanten uit. Binnen in de aankomsthal brak brand uit na de aanslag. Slachtoffers lagen ook buiten in plassen bloed op de plek waar de taxi standplaatsen zijn. Op de grond lag ook een kalasjnikov geweer van een van de terroristen.

Gewonden werden door taxichauffeurs snel naar de dichtbijzijnde ziekenhuizen vervoerd. Ook ambulances waren snel ter plekke.

De Atatürk luchthaven is de druktse en de snelst groeiende van Turkije. Vorig jaar vertrokken en arriveerden ruim 61 miljoen passagiers via deze luchthaven aan de Europese kant van Istanboel. De luchthaven is het belangrijkste aankomstpunt voor buitenlandse toeristen en zakenmensen die in Istanboel of elders in Turkije zaken doen. Het is een van de 12 drukste in de wereld en de op twee na drukste in Europa.

Autoriteiten van de luchthaven melden dat diverse vluchten zijn uitgeweken naar andere vliegvelden. Toestellen die al in de buurt waren van het vliegveld hebben tot ruim een half uur na de aanslagen toestemming gekregen om te landen. Een toestel van de KLM dat op weg was naar Istanboel is teruggekeerd naar Schiphol.

Vooralsnog zijn er geen berichten van Nederlandse slachtoffers. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat hierover momentaal navraag gedaan wordt bij de Turkse autoriteiten.

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten vuurde de politie op de verdachten die daarop hun explosieven tot ontploffing brachten. Een van de twee zou al in het gebouw zijn geweest. De andere was buiten de aankomsthal. Sommige ooggetuigen spreken van 3 schutters. Volgens de tv zender NTV ging het om drie explosies: een buiten het gebouw, een in de aankomsthal en een in de vertrekhal. Er zouden ook handgranaten zijn gebruikt.

De explosieven werden tot ontploffing gebracht voor de terroristen bij de veiligheidscontrole waren. Op de luchthaven moet iedereen die het gebouw binnengaat door de veiligheidscontrole. De luchthaven staat bekend als een van de zwaarst beveiligde ter wereld.

Een groot deel van de luchthaven werd een uur na de aanslagen ontruimd. Op de luchthaven waren op dat moment nog veel passagiers en personeel aanwezig. Alle toegangswegen werden afgesloten. De overheid legde de media een publicatieverbod op. Dat gebeurde ook meteen na vorige aanslagen. In de praktijk betekent de maatregel dat Turkse televisiezenders zelfcensuur toepassen en geen beelden uitzenden van doden en gewonden.

Het is al de zesde aanslag in Istanboel sinds begin dit jaar. Bij twee van die zes zelfmoordaanslagen door extremisten van de Islamitische Staat vielen bij twee toeristische attracties in totaal 18 doden.

Ook Koerdische terroristen hebben het afgelopen jaar tallozen bomaanslagen gepleegd. Terroristen van de PKK kiezen meestel militairen en politiemensen uit als doelwit. De zoheten Vrijheidsvalken, een afsplitsing van de PKK, proberen altijd zoveel mogelijk burgers te doden. Zij richten zich vaak op toeristen in de hoop de belangrijke toerismesector schade toe te brengen.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch