Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Oproerpolitie treedt met geweld op tegen vreedzame homo activisten

26 jun
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In een feestelijke sfeer, met regenboogvlaggen, spandoeken als ‘Love is Love’, en op allerlei kleurrijke manieren is er dit weekeinde in talloze grote steden in de wereld gefeest door de homobeweging. Deelnemers aan de Pride Parades werden door het massaal toegstroomde publiek toegejuicht en door de politie beschermd.

Extra beschermd in Amerikaanse steden na het bloedbad in de gay club in Orlando waarbij 49 mensen werden doodgeschoten.

Politici, zoals presidentskandidaat Hillary Clinton, liepen mee om hun solidariteit te tonen met de lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen en op te komen voor hun rechten.

In Istanbul was het vandaag geen feest. Wel veel politie, heel veel. Niet om de deelnemers aan de Pride Parade te beschermen,maar om ze te arresteren en met excessief geweld te verjagen met traangas als ze luidruchtig om aandacht vroegen.

De gouverneur van de stad had de pride parades, net als vorig jaar, verboden. Istiklal Caddesi, de Kalverstraat van Istanbul en de drukste winkelstraat van Turkije, stond vol met duizenden agenten van de oproerpolitie. Waterkanonnen stonden klaar om in actie te komen. In de zijstraatjes wemelde het van politie die met knuppels, traangas, en pepperspray herhaaldelijk ingrepen zodra kleine groepjes activisten het waagden om te zingen, te applaudiseren of te fluiten.

Agenten in burger met walkie talkies, identieke rugzakken en plastic handboeien arresteerden homo’s, lesbo’s en transgenders die het durfden om lawaai te maken. Bij voorbeeld tegenover het gebouw van de grootste oppositiepartij, de sociaal-democratische CHP, waar een grote regenboogvlag aan de gevel was gehangen.

Het Taksimplein, aan het eind van de Istiklal winkelpromenade, was voor een deel afgesloten en er stonden tientallen politiebussen.

De gouverneur van Istanbul verbood de parades en ook het voorlezen van een persverklaring, omdat die de ‘openbare orde zullen verstoren’ en omdat de politie ‘de veiligheid van onze burgers, met name de deelnemers aan de activiteiten, niet kan garanderen’.

Istanbul was de afgelopen zes maanden 6 keer het doelwit van terroristische aanslagen. In maart kwamen 5 toeristen om het leven in de Istiklalstraat toen een zelfmoordterrorist van de Islamitische Staat zichzelf opblies.

Bovendien dreigden islamitische ultranationalisten van twee organisaties openlijk met geweld tegen wat zij ‘moreel verdorven mensen’ noemen die met hun parade de ‘onze heilige grond en de heilige vastenmaand Ramadan schenden’. “Als de autoriteiten de betogingen niet verbieden, zullen wij er alles aan doen om die te verhinderen”, zo hadden ze aangekondigd.

Pride parades waren in de eerste tien jaar van de conservatief islamitische AKP-regering toegestaan. Ze groeiden uit tot de grootste van Oost-Europa en de enige in de islamitische wereld. Het aantal deelnemers nam sterk toe, tot tienduizenden in 2013. Vorig jaar trad de politie met geweld op tegen de vreedzame parade met traangas, rubberen kogels en waterkanonnen. Ook vorige week zondag  greep de oproerpolitie massaal en hard in toen enkele tientallen transgenders met vlaggen de straat opgingen om te betogen voor homo- en transgenderrechten.

“Dit verbod is verschrikkelijk”, zegt homo activist Ahmet, die advocaat is en met vrienden uit Antalya naar Istanbul is gekomen om mee te doen aan de pride week. Samen met zijn vriendin Büçkün, ook homo activist en advocaat, wacht hij op wat komen gaat.

Student Rüştü, die sinds 2010 meeloopt met de parades, maar thuis bij zijn ouders nog niet uit de kast is gekomen uit angst voor hun reactie, is eveneens boos en teleurgesteld. “Dat we hiermee de religieuze gevoelens van veel conservatieve mensen kwetsen tijdens de Ramadan is er gewoon als smoes bijgehaald.”De echte reden? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Wij zijn met meer dan de autoriteiten denken. Ze zijn gewoon bang, omdat we deel uitmaken van een grotere beweging die opkomt voor homorechten, en andere rechten zoals vrijheid van mensingsuiting”.

De organisatoren hadden aangekondigd om rond 17.00 uur een persverklaring voor te lezen op het Tünel-plein. Daarom ziet het er zwart van de agenten die alles doen om te verhinderen dat de media en activisten zich er verzamelen.

Vlak voor dat tijdstip wordt de Duitse Groenen-parlementariër en activist voor homorechten Volker Beck door een groep agenten hardhandig aangehouden. Nadat hij zijn paspoort heeft laten zien, wordt hij vrijgelaten. Terug op straat doet hij zijn beklag. “We verlieten een bar. Plots omsingelden talloze agenten ons. Willekeurig pakten ze mij en anderen vast. Ze arresteerden twee leden van onze delegatie. Die zijn meegenomen in een politieauto. Ik heb een diplomatieke status, dus lieten ze me gaan”. De politie raakt opnieuw geïrriteerd door de groeiende groep journalisten die zich rondom Beck verzamelt. Ze verjagen hem en de journalisten.

FullSizeRender (47)Voor het weekend kwamen de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Bussemaker (Emancipatie) met een verklaring over Pride-evenementen in Istanbul. “Gelijke rechten voor LHBTI’s zijn voor Nederland één van de prioriteiten in het mensenrechten- en emancipatiebeleid”. Ze riepen de Turkse autoriteiten op een ‘waardig verloop van deze events mogelijk te maken, en zich maximaal in te spannen voor de veiligheid van alle deelnemers’.

Verder benadrukten zij dat ‘Nederland pal staat voor de vrijheid om te zijn wie je bent en wil zijn, en te houden van wie je wilt. Daar moet iedereen publiekelijk voor uit kunnen komen, ook in Turkije’.

De gemeente Amsterdam was met een zware delegatie van 11 mensen aanwezig in Istanbul om de activisten een hart onder de riem te steken. Zij waren op werkbezoek op uitnodiging van de burgemeester van partnergemeente Sisli tijdens de jaarlijkse Pride Week.

Centraal tijdens hun bezoek stond de samenwerking tussen Amsterdam en Sisli, LHBT-rechten en mensenrechten in algemene zin. De delegatie bestond onder meer uit wethouder Diversiteit Simone Kukenheim, een afvaardiging namens de gemeenteraad, waaronder Emre Ünver, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, en ambtenaren.

Aanleiding om met een grote delegatie te gaan was de uitspraak van burgemeester Van der Laan tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2015 naar aanleiding van de rellen bij de vorige Gay Pride, dat Amsterdam in 2016  met de ‘zwaarst mogelijke delegatie aanwezig zal zijn bij de volgende Pride Parade’.

Ook aanwezig bij de Amsterdamse delegatie was de Turks-Nederlands homo activist Serdar Manavoglu, programmeur bij Paradiso en initiatiefnemer van de Pink Istanbul-nacht.

Natuurlijk is ook hij teleurgesteld dat de Pride Parade is verboden, maar hij ziet een lichtpuntje. “Door de Pride Parade officieel te verbieden, erkent de overheid voor het eerst ons bestaan”.

Een andere homo activist, die vanmiddag deelnam aan de door het Nederlandse consulaat georganiseerde boottocht voor de Amsterdamse delegatie over de Bosporus, laat zich evenmin intimideren door het verbod en het excessieve geweld van de politie. “Hiermee hebben ze er voor gezorgd dat er overal in de stad activiteiten waren. En bovendien hoeven we niet per se te betogen op Istiklal. Misschien gaan we volgend jaar onze eigen versie houden van de Amsterdamse Canal Parade, een LHBTI boot parade over de Bosporus”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch