Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkse militairen schieten Syrische vluchtelingen dood’

20 jun
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

MARC GUILLET

ISTANBOEL

Aan de vooravond van de VN Wereld Vluchtelingendag hebben Turkse grenswachten Syrische vluchtelingen doodgeschoten die probeerden Turkije binnen te komen. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bekendgemaakt.

Het zou gaan om 8 slachtoffers, een man, 4 vrouwen en 3 kinderen. De groep bestond uit meer mensen. Acht anderen liepen schotwonden op. Ze probeerden illegaal Turkije binnen te komen, geholpen door een smokkelaar.

Turkije heeft zijn officiële grensposten met Syrië vorig jaar maart gesloten. Alleen ontheemden die urgent medische zorg nodig hebben, worden nog toegelaten. Ankara oefent druk uit op Europa en Amerika om in het noorden van Syrië een ‘veilige zone’ te creëren om daar de vluchtelingen op te vangen. Een Turkse humanitaire organisatie heeft tentenkampen aan de Syrische kant van de grens ingericht waar vluchtelingen worden geholpen.

Syriërs blijven proberen de 911 kilometer lange grens ‘s nachts over te steken. Dat wordt steeds moeilijker. Een derde van die grens is al afgesloten met een metershoge betonnen muur, die door de Turken steeds verder wordt uitgebreid.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat er sinds begin dit jaar ongeveer 60 Syrische vluchtelingen zijn doodgeschoten.

Ook Amnesty International en Human Rights Watch hebben herhaaldelijk melding gemaakt van incidenten waarbij vluchtelingen werden mishandeld, onder druk werden teruggestuurd naar oorlogsgebied, en werden beschoten.

De Turkse autoriteiten wijzen dergelijke berichten standaard verontwaardigd van de hand. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte gisteren, ter gelegenheid van de VN Wereld Vluchtelingendag (20 juni), opnieuw zijn ‘open deurbeleid’ waardoor het inmiddels al 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos