Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Ik weiger om bang thuis te blijven’

8 jun
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Opnieuw is Istanboel getroffen door een bloedige aanslag. De vierde alweer dit jaar. In de Turkse miljoenenstad groeit de angst met de dag. “Ik loop hier rond met een een brok in mijn keel van de stress”

President Erdogan heeft gisteren gezworen dat hij zijn strijd tegen het terrorisme tot het eind zal voeren. “Onvermoeibaar, maar alles heeft zijn prijs”, zo zei hij bij zijn bezoek aan de vele gewonden van de bomaanslag van gisterochtend in het oude, toeristische centrum van Istanboel. “Deze terroristische aanslagen zijn gericht tegen politieagenten en soldaten die de veiligheid van mensen moeten beschermen. Dit is onvergeeflijk”.

Terroristen brachten rond half 9 explosieven, die in een geparkeerde auto waren verborgen, van afstand tot ontploffing toen er in de buurt van de universiteit een busje met ME agenten voorbijreed.

Zeker 11 mensen – 7 agenten en 4 burgers – kwamen daarbij om het leven, zo maakte gouverneur Vasip Sahin bekend toen hij op de plaats van het bloedbad poolshoogte kwam nemen.

Minstens 36 mensen liepen verwondingen op. Twee van hen verkeren in slechte toestand en zijn opgenomen op de intensieve zorg.

Het was al de vierde terroristische aanslag in de Turkse miljoenenstad dit jaar. In totaal verloren daarbij 29 mensen het leven. De eerste was in januari toen een extremist van de Islamitische Staat zichzelf opblies bij een groep toeristen die uitleg kreeg bij de Egyptische obelisk naast de Blauwe moskee. Dertien van hen werden gedood, onder wie tien Duitse toeristen.

Geen enkele organisatie heeft zich tot nu toe verantwoordelijk gesteld voor de bomexplosie. In de afgelopen 11 maanden hebben zowel Koerdische extremisten, extreemlinkse terroristen, als jihadisten van de Islamitische Staat aanslagen gepleegd in Turkije. Alleen al in de twee grootste steden, de havenstad Istanboel en de hoofdstad Ankara, verloren daarbij bijna 200 mensen het leven.

IS had met aanslagen gedreigd tijdens de maandag begonnen vastenmaand ramadan. IS geeft echter de voorkeur aan zelfmoordaanslagen tegen burgers. De Koerdische PKK pleegt vaak aanslagen met autobommen tegen militairen en politie. Algemeen wordt er daarom vanuit gegaan dat Koerdische extremisten het nieuwste bloedbad in Istanboel hebben aangericht.

De reacties in Turkije zijn verdeeld. Op Twitter waren twee thema’s populair: een algemene vervloeking van het terrorisme, en een oproep voor wraakacties tegen Koerden. Net als bij eerdere terroristische aanslagen wordt ook nu weer Europa hypocrisie en selectieve verontwaardiging verweten. Europa zegt ons te steunen in de strijd tegen het terrorisme, maar laat de PKK propaganda maken tegen Turkije en weigert Koerden die worden verdacht van terrorisme uit te leveren aan Turkije, zo luidt het verwijt.

Turken die tegen de regering van president Erdogan zijn ook woedend over de aanslag, maar verwijten de regering tevens dat ze veel te weinig doet om de burgers te beschermen. De AKP voerde campagne met de slogan ‘voor veiligheid en stabiliteit’ en kijk hoeveel aanslagen er sindsdien zijn geweest, is een van de tweets. Een andere: “Geen één AKP-minister afgetreden om falen AKP-regering”.

De angst in Istanbul neemt toe. Reisleidster Claudia Vosman, die op 500 meter van de plaats woont waar in januari 13 toeristen de dood vonden, is constant op haar hoede. “Maar ik weiger om bang thuis te blijven”.

Marketing manager Banu Fisekcioglu uit Den Haag, die 3 jaar in Istanboel woont, durft het openbaar vervoer niet meer in. “Ik loop met een brok in mijn keel. Ik neem minder deel aan het uitgaansleven. Ook Turken hier zijn steeds banger. Ik kan altijd nog terug naar Nederland. Die luxe hebben de Turken niet”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch