Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse premier Davutoglu slachtoffer paleiscoup

6 mei
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse premier Davutoglu deed gisteren zijn uiterste best om zijn plotselinge vertrek te overgieten met een sausje van pragmatisme. Zijn aftreden had niets te maken met falen, maar was gewoon ‘noodzakelijk’ omdat Turkije toe is aan een nieuwe sprong voorwaarts.

Hij hield zijn gezicht strak in een plooi toen hij benadrukte dat hij bij zijn besluit om af te treden ‘geen gevoelens van teleurstelling zijn over wat ik gedaan heb’.

Maar iedereen weet dat de onverwacht snelle val van deze partijcoryfee het gevolg is van een machtsstrijd binnen de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling AKP. Een machtsstrijd tussen Davutoglu en zijn geestverwanten die de partij overeind willen houden als een grote tent waarin plaats is voor allerlei stromingen binnen het conservatief islamitische deel van de Turkse samenleving. En de radicale stroming rondom president Erdogan, die iedereen die niet onvoorwaardelijk achter de denkbeelden van de ‘sterke leider’ staat, ziet als een blok aan het been of een verrader van de ‘heilige mars’ om van Turkije zo snel mogelijk een welvarend, sterk en invloedrijk land te maken.

Turken zijn verslaafd aan complottheorieën. Er is nooit een gebrek aan de wildste hersenspinsels over de geheime acties van buitenlandse en binnenlandse vijanden van de AKP en Turkije. Maar in dit geval is het duidelijk dat premier Davutoglu het slachtoffer is van een echte samenzwering, van een paleiscoup. Van de autoritaire koers die president Erdogan vaart.

Bij zijn aantreden in augustus 2014 gold voormalig academicus Ahmet Davutoglu als een marionet van Erdogan, die hij eerder had gediend als adviseur (2003-09), en als minister van Buitenlandse Zaken (2009-14). Zes maanden geleden leidde hij de AKP nog naar een indrukwekkende overwinning van bijna 50 procent in de parlementsverkiezingen. Niet dankzij, maar ondanks, zeggen zijn tegenstanders in de AKP top.

De meningesverschillen met Erdogan groeiden met de dag: over de aanpak van de Koerdische kwestie, de onderhandelingen met de EU, het optreden tegen critici van de AKP.

Hoewel de Turkse grondwet bepaalt dat de president niet veel meer dan een  ceremoniële rol heeft, gedraagt Erdogan zich als een defacto president met bevoegdheden zoals Poetin. Hij vindt dat alleen hij recht heeft de lakens uit te delen en het beleid te bepalen, omdat hij de eerste president is die rechtsstreeks is gekozen met 52 procent van de stemmen.

Er doen diverse namen de ronde voor de mogelijke opvolger van Davutoglu. Maar wie het wordt is minder belangrijk dan het profiel van de volgende premier. Het zal iemand worden die 100 procent loyaal is aan Erdogan. En iemand die helpt bij het bespoedigen van de transformatie van Turkije van een parlementair naar een presidentieel systeem. Zodat Erdogan nog meer macht krijgt.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch