Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nieuwe aanklachten tegen Ebru Umar ingediend

6 mei
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto: Slawomira Kozieniec

Columniste Ebru Umar heeft gisteren, op Bevrijdingsdag, van de Turkse openbare aanklager te horen gekregen dat haar uitreisverbod niet is opgeheven.

“Er zijn nieuwe aanklachten binnengekomen van Nederlandse kutturken”, zei Umar bij het verlaten van het paleis van justitie in Kusadasi. “Een zelfs terwijl ik met mijn advocaat bij de aanklager zat!”

Een van die klachten betreft een spotprent van Ebru, een column, tweet of interview tikkend op haar laptop terwijl ze als een zware crimineel geketend is aan een grote ijzeren bal met daarop de Turkse vlag. Die is getekend door de Rotterdamse illustrattrice Linda Zoon. En staat nu als profieltekening op haar Twitter account.

“Die cartoon zat in het dossier. Dat is toch te gek voor woorden!”, zegt Umar. “Ik word in Turkije aangeklaagd voor een cartoon in Nederland die ik zelf niet eens heb getekend. Een super toffe cartoon waar ik heel blij mee ben. Bij elk media optreden en bij alles wat ik doe, nemen klikturkjes de moeite om de Turkse justitie aan het werk te zetten. We hebben hun e-mailadressen. Dus we gaan er achteraan. Een van hen is een bekende naam.”

Tevens is er bij een andere officier van justitie een aanklacht tegen haar ingediend wegens uitspraken die ze deed in een interview met de Telegraaf.

“Het regent aanklachten”, zegt Umar. “Het is hilarisch. Ik ben echt opgehouden om het serieus te nemen.”

Umar werd zaterdag twee weken geleden van haar bed gelicht in Kusadasi, waar ze een vakantiehuis heeft. De Turkse justitie legde haar een uitreisverbod op nadat ze op Twitter kritiek had geuit op president Erdogan. Turks Nederlandse organisaties kregen kort daarvoor per e-mail een dringende oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om mensen aan te geven die beledigingen aan het adres van president Erdogan of Turkije hebben geuit. Ebru Umar werd slachtoffer van deze invitatie tot klikken.

Een officiële aanklacht is door het Turkse openbaar ministerie nog niet tegen haar opgesteld. “De hoofdaanklager zei dat het nog alle kanten uit kan gaan: wel of geen juridsche aanklacht”.

De inspanningen van premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Koenders bij de Turkse autoriteiten om het uitreisverbod van Umar op te heffen, hebben tot nu toe tot niets geleid.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch