Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken: ‘Visum is vernederend’

4 mei
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Elke dag staan ze voor de consulaten in de Istiklal Caddesi, de drukste winkelstraat van Istanboel. Turkse ondernemers, studenten, mensen die met vakantie willen of op familiebezoek. Zonder visum komen ze geen ankel land van de Europse Unie binnen.

Met stapels papier staan ze te wachen bij het Nederlandse, Franse, Italiaanse, Zweedse, Griekse of Belgische consulaat. Elk land heeft weer zijn eigen eisen, maar meestal gaat het minstens om documenten als een retourticket, hotelreservering, bewijs ergens in dienst te zijn of een eigen bedrijf te hebben, verzekeringspapieren, bankrekeningnummer en afschrift van hoeveel geld er op de rekening staat, rijbewijs.

Europeanen die naar Turkije willen, kunnen gewoon een visum online kopen voor minder dan 20 euro. Meer dan 5 minuten achter de computer kost het niet.

Turken moeten uren wachten voor een eerste gesprek en ze krijgen hun visum zeker niet eerder dan twee weken later.

Even snel op het vliegtuig naar Amsterdam met een last minute reisje is er voor hen nooit bij.  “Denigrerend en vernederend”, zij de twee woorden die Turken het vaakst gebruiken voor deze behandeling.

Het is ook altijd het eerste en dringendste onderwerp wanneer Turkse ondernemers een ontmoeting hebben met Nederlandse diplomaten. “Wanneer wordt die discriminerende behandeling opgeheven?”

Slechts 10 miljoen Turken hebben een paspoort en maar 1 miljoen Turken bezochten het afgelopen jaar, door de visumrestricties, een van de Schengenlanden.

Dat gaat na de ingang van visumvrij reizen fors omhoog zo is de verwachting.

Het is niet in te schatten of de vrees terecht is dat veel Koerden naar Europa zullen gaan om daar politiek asiel aan te vragen wegens de ‘discriminatie door de Turkse overheid’. En of er veel Turken naar Europa willen zonder visum voor werk is eveneens onduidelijk: de economie in Turkije groeide de afgelopen tien jaar gemiddeld met ruim 4 procent. In Europa is dat gemiddeld niet meer dan 1%.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch