Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘We voelen ons hier veilig’

28 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Toch op vakantie ondanks waarschuwing voor aanslagen

ANTALYA

Veel Nederlandse vakantiegangers laten de Turkse Rivièra links liggen uit angst voor terroristische aanslagen. In het eerste kwartaal waren er 50 procent minder boekingen. De waarschuwing van de Verenigde Staten dat toeristische oorden in Turkije doelwit kunnen worden, maakt het er niet beter op. Maar niet iedereen laat zich afschrikken.

Met busladingen komen ze aan. Corendon staat er met grote letters op de touringcar bus die stopt voor het luxe Delphin Imperial hotel in Antalya. Aan de buitenkant lijkt het alleen betaalbaar voor de super rijken. Met 650 kamers en 4 kleinere imitaties van de art deco Chrysler building toren uit New York. Maar in werkelijkheid gaat het om een van de talloze all-inclusive hotels aan dit deel van de populaire zuidkust van Turkije waar toeristen voor weinig geld in een luxe omgeving worden verwend.

Fred Gorree (70), gepensioneerd accountmanager, geniet volop. “We zijn hier met familie op vakantie. Met 13 personen. Broers, zussen, zwagers, schoonzussen, neven en nichten. Bevalt prima!”.

Delphin is hun hotel. “Dat zit bijna helemaal vol met Nederlanders”, zegt Gorree. Onderling is er wel gepraat over de vakantiebestemming na de 4 zelfmoordaanslagen door IS en PKK terroristen die in Istanbul en de Turkse hoofdstad Ankara bloedbaden aanrichtten. “Ik ken wel mensen die uit angst hun vakantie hier annuleerden en voor Ibiza kozen. Wij besloten toch te gaan. Syrië ligt duizend kilometer verderop. En er geldt geen reisverbod voor Turkije, dus waarom zouden we niet gaan?”

Trudy Pirlo knikt instemmend. “Een terroristische aanslag kan overal gebeuren. Je moet je gewoon niet laten afschrikken door alle berichten”.

Verliezen

De toerismesector, een belangrijke bron van buitenlandse valuta die $31,5 miljard opbrengt voor de Turkse schatkist, zit in zwaar weer. Vorig jaar kwamen er nog 41,6 miljoen bezoekers en was Turkije de op 5 na populairste vakantiebestemming in de wereld. Sindsdien zijn de bezoekersaantallen drastisch gekelderd.

Volgens de jongste cijfers gaat het om de grootste crisis in de afgelopen tien jaar. Verwacht wordt dat er dit jaar zeker 30 procent minder toeristen komen. De verliezen in de sector zullen nog verder oplopen aangezien veel hotels hoge kortingen geven.

De bezettingsgraad van de hotels zakte vorige maand opnieuw, met 16,5% naar 52,5%, volgens cijfers van de Hotel Federatie van Turkije. Met dit nieuwe dieptepunt heeft Turkije de laagste bezettingsgraad van hotels in Europa.

In 2014 kwamen er nog 3,5 miljoen toeristen uit Rusland, na Duitsland de belangrijkste bron van vakantiegangers in Turkije. “Russen zijn er hier niet meer”, zegt een kamermeisje in een van de all inclusive hotels. “Er komen wel meer Arabische, Iraanse en Turkse gezinnen, maar in het algemeen zijn er veel minder toeristen”.

Boycot

Dat heeft alles te maken met de toerismeboycot die Moskou eind november vorig jaar afkondigde nadat de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot aan de grens met Syrië.

Hoewel taxichauffeurs in Antalya zichzelf moed inpraten met de stelling dat ‘het seizoen nog moet beginnen’, heerst er een grafstemming in de toerismesector. Er wordt al gezegd dat 2016 een verloren jaar is.

Ook het aantal vakantiegangers uit Nederland is met 50% geslonken. Dat lijkt nog verder te gaan dalen door de oproep op social media om Turkije met een toerismeboycot te straffen voor de arrestatie van columniste Ebru Umar.

Ex-directeur van het Cidi, Esther Voet, is een van degenen die pleit voor een boycot. Zij meldt dat ze haar vakantie naar Istanboel heeft geannuleerd en nu naar Andalusië gaat. Anderen op Twitter zeggen haar voorbeeld te volgen.

Voormalig Europarlementariër en Turkije expert Joost Lagendijk is fel tegen zo’n boycot, omdat die ‘alleen maar contraproductief werkt’. “Als je wil protesteren tegen de Turkse regering en mensen die meer democratie en persvrijheid willen een hart onder de riem wil steken, moet je niet wegblijven maar juist gaan”.

De Nederlands-Turkse Mohammet Karabelen uit Landgraaf, is net met zijn gezin in het Kervansaray Lara hotel in Antalya aangekomen. “Ons vliegtuig uit Keulen zat voor zeker 80% vol met Nederlanders”, zegt de eigenaar van een auto- en koeriersbedrijf. “Boycot? Onzin. Die columniste moet niet beledigen, want dat is geen onderdeel van de vrijheid van meningsuiting”.

IMG_0935 (1)Daar zijn onderaannemer in de interieurbouw Niels van Eijk en zijn vrouw Esther uit Helmond het helemaal mee eens. Zij komen al voor de achtste keer in Turkije en zijn nu voor het eerst in het Limak Lara hotel neergestreken met hun kinderen Lotus (7), Laut (4) en Maas (3). “Onze Turkse zwager is een moderne Nederlander. Die wil ook meer vrijheid en democratie in Turkije”, zegt Esther die HR manager is bij Randstad in Amsterdam. “We moeten ophouden in stereotiepen te denken, want dat is hoe we angst zaaien in de wereld”.

Bang zijn ze niet. “We voelen ons hier heel veilig en genieten van de vakantie. Heel het jaar ben je allebei druk met werk, het huishouden, de kinderen. Hier hoef je helemaal niets. Zalig!”

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch