Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Heel blij met de hulp die ik krijg’

26 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Metro columniste Ebru Umar wacht in haar vakantiehuis in de Turkse badplaats Kusadasi op de juridische ontwikkelingen en de uitkomst van het diplomatiek getouwtrek tussen Nederland en Turkije over haar arrestatie in het weekeinde. Tweets over president Erdogan zouden haar in de problemen hebben gebracht.

Het gaat goed met haar, vertelt ze. Tijdens haar arrestatie is ze naar eigen zeggen ‘keurig behandeld’. “Ik niet anders zeggen. Op het bureau heb ik best een gouden tijd gehad met een agent met wie ik de politiek en de situatie in Turkije heb doorgenomen en dat het allemaal wel los zou lopen”.

Ze is weer verij, maar verder heeft ze geen idee wat haar boven het hoofd hangt. “Ik mag het land niet uit. Ik heb weer met mijn advocaat overlegd en ik heb gehoord dat er een aanklacht tegen me wordt voorbereid”.

Hoe luidt die aanklacht?

“Dat is nog niet zeker, maar hoogstwaarschijnlijk ‘belediging van het staatshoofd’.”

Gaat het om artikel 299 van het wetboek van strafrecht?

“Over de details hebben we het nog niet gehad”.

Is het wel zeker dat je hier in Turkije moet blijven in afwachting van een eventuele rechtszaak?

“Daar ziet het wel naar uit ja. Zodra de aanklacht geformuleerd is en wij die gezien hebben, heb ik zeven dagen om daartegen beroep aan te tekenen. Ik weet zeker dat ze in die tijd dan van alles gaan zoeken om verder als belastend materiaal tegen mij te gebruiken”.

Je kreeg van de politie te horen dat je Turkije voorlopig niet mag verlaten. Is er ook een mogelijkheid dat je een eventueel proces in Nederland zou mogen afwachten?

“Dat zou mooi zijn, want ik heb allerlei werk te doen. Maar ik vrees dat dat niet tot de mogelijkheden behoort. Ze hoeven trouwens niet bang te zijn dat ik terug kom naar Turkije, want ik moet het vakantiehuis opknappen. Daar is heel wat aan te doen.”

Umar moet zich elke dag bij het politiebureau melden. Toen ze zich daar gisteren meldde, bleek de dienstdoende agenten niet op de hoogte van haar komst. Daar maakte ze zich op Twitter vrolijk over.

In het weekend werd er ingebroken in de woning van Umar in Amsterdam, door ‘een paar achterlijke igladiolen’ zoals premier Rutte hen betitelde. Heel haar woning was overhoop gehaald, een laptop gestolen en hoer op een van de muren geschreven. Ze is ervan overtuigd dat dit pure intimidatie is wegens de juridische problemen die ze nu in Turkije heeft.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch