Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije: Niet visumvrij reizen? Dan geen migrantendeal

25 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

Turkije heeft de druk op de Europese Unie flink opgevoerd met het dreigement het omstreden migrantenakkoord niet uit te voeren.

Premier Ahmet Davutoğlu zei dat Turkije de migrantendeal met Europa annuleert als de Turken niet vanaf eind juni zonder visum naar de Schengenlanden mogen reizen. Het afschaffen van de visumplicht voor Turken is een van de beloften van de EU in ruil voor de bereidheid van Turkije om alle migranten die illegaal via zijn grondgebied naar Griekenland reizen terug te nemen.

De premier legde de moeilijke kwestie op het bordje van de EU door te zeggen dat hij ervan uit gaat dat Europa al het mogelijke zal doen om visavrij reizen voor de Turken op tijd van start te laten gaan.

Hij deed zijn uitspraken na afoop van overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, EU-president Donald Tusk, en Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Zij bezochten zaterdag een groot vluchtelingenkamp in de zuidoostelijke provincie Gaziantep, bij de Syrische grens. Hun bezoek was bedoeld om verder te praten over het uitvoeren van de migrantendeal en te controleren hoe Turkije het eerste geld van de beloofde 6 miljard euro besteedt voor de opvang van de vluchtelingen.

Merkel moest diplomatiek koorddansen  tijdens haar bezoek. Aan de ene kant Europese waarden als persvrijheid verdedigen tegen de intolerante wind die vanuit Ankara ook over Duitsland en Nederland waait. En anderzijds de cruciale migrantendeal beschermen tegen de druk van de Turkse regering die dreigt het akkoord te dumpen als het visumvrij reizen zou worden uitgesteld naar een latere datum.

Turkije moet aan 72 technische, juridische en politieke voorwaarden voldoen voor de EU de visumplicht wil afschaffen. Volgens de Europese Commissie voldoet Turkije nog maar aan de helft van de criteria. Mehmet Gülpinar, voorzitter van de parlementscommissie voor EU-zaken, zegt dat Turkije inmiddels voldoet aan 55 voorwaarden. Aan de invoering van een biometrisch paspoort is nog niet eens begonnen. En de politiek gevoelige eis dat Turkije een onfhankelijke toezichthouder in het leven roept om het politiegeweld te monitoren moet in het parlement nog aan de orde worden gesteld.

Er is haast geboden want de Europese Commissie wil uiterlijk op 30 april alle bewijzen van Turkije hebben dat ze aan alle voorwaarden voldoet. Wil reizen zonder visum eind juni van kracht worden dan moet de Europese Commissie daar begin mei eerst nog een positief advies over geven. Bovendien moeten alle Schengenlanden afzonderlijk ook nog hun goedkeuring geven.

In bepaalde landen is er flink wat verzet tegen het plan. Er wordt gevreesd voor een golf van werkzoekende Turken en Koerden die zich in Europa willen vestigen.

Het doel van de Turkse onderhandelingstactiek om de druk over het visumvrij reizen op te voeren is de EU tot soepelheid te dwingen, omdat verwacht wordt dat Turkije  de deadline niet haalt. Ankara durft het hoog te spelen, omdat het weet dat het als cruciale partner in de migrantendeal de sterkste troeven in handen heeft.

Merkel, Tusk, en Timmermans reageerden niet op het dreigement van premier Davutoglu. Om een crisis af tewenden wordt er achter de schermen al gepraat over een compromis: visumvrij reizen eerst toestaan voor enkele groepen Turken, zoals zakenmensen en uitwisselingsstudenten.

Merkel deed wel een andere concessie aan Turkije. Zij schaarde zich achter de wens van Ankara om veilige zones in te richten voor vluchtelingen in Syrië aan de Turkse grens. Vluchtelingen zouden daar moeten worden opgevangen en er zo van weerhouden moeten worden naar Turkije te gaan. Het instellen van die veilige zones moet volgens Merkel bij de vredesbesprekingen een van de doelstellingen zijn.

Turkije vangt al het grootste aantal Syrische vluchtelingen ter wereld op, 2,7 miljoen. Tien procent van hen leeft in 26 moderne en goed uitgeruste kampen in de buurt van de Syrische grens.

Tusk prees de manier waarop Turkije de opvang voor de vluchtelingen de afgelopen 5 jaar heeft georganiseerd. “Turkije is momenteel het beste voorbeeld in de wereld hoe er met vluchtelingen moet worden omgegaan. Het is ongepast Turkije de les te lezen.”

Premier Davutoglu sprak de beschuldigingen van Amnesty International tegen dat Turkije Syriërs de grens overzet. “Niemand wordt tegen zijn zin teruggestuurd naar Syrië.”

 

One Comment

  1. Frits schreef:

    En wanneer mogen wij visum vrij Turkije in?

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch