Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Arrestatie Ebru Umar zal zeker niet de laatste zijn’

24 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De arrestatie en aanklacht tegen columniste Ebru Umar in Turkije is onderdeel van de groeiende sfeer van intolerantie tegen kritiek op de conservatief islamitische AKP regering.

Yavuz Baydar, een ontslagen Turkse journalist en mede-oprichter van het P24 platform voor onafhankelijke journalisten, zegt dat dit een ‘nieuw voorbeeld is van de steeds grotere druk op de media en vrijheid van meningsuiting’. Volgens hem toont de aanklacht tegen de Duitse komiek en de arrestatie van Ebru Umar aan dat de ‘Turkse intolerantie tegen kritische geluiden geen grenzen meer kent’.

Europese regeringsleiders zoals bondskanselier Merkel en premier Rutte moeten zich volgens Baydar afvragen ‘of een akkoord over Syrische vluchtelingen ten koste moet gaan van fundamentele rechten en vrijheden’. “Haar arrestatie is niet de eerste keer dat een kritische journalist wordt opgepakt en het zal helaas niet de laatste zijn.”

Sinds de landelijke Gezi-protesten in  de zomer van 2013 tegen het beleid van toenmalig premier Erdogan zijn honderden journalisten aangeklaagd, geïntimideerd, en ontslagen wegens kritische artikelen, columns, en uitspraken tegen de regering.

Kranten en andere media die de autoriteiten kritisch volgen zijn door de overheid overgenomen en de inhoud veranderd in regeringspropaganda. Dat overkwam in maart Zaman, de grootste oppositiekrant van Turkije. Dissidente journalisten worden in de regeringsgezinde media zwartgemaakt als ‘landverraders’, ‘terroristen’, ‘vijanden van de natie’, en ‘spionnen’ in dienst van de vijanden van Turkije.

Op de nieuwste internationale persvrijheidsindex van Reporters without Borders, die vorige week bekend werd gemaakt, zakte Turkije ten opzichte van vorig jaar nog verder in de onderste regionen. EU kandidaat Turkije staat nu op nummer 151 van de 180 landen, lager dan Rusland, Zimbabwe en Afghanistan.

Buitenlandse corespondenten zijn het land uitgezet, zoals de Nederlandse Frederike Geerdink, of werden gedwongen het land te verlaten omdat hun perskaart en verblijfsvergunning niet werden verlengd.

Ook de vrijheid van meningsuiting wordt steeds verder ingesnoerd in het uiterst nationalistische en conservatieve Turkije. In januari ontketende de regering een heksenjacht tegen academici die een vredespetitie hadden ondertekend waarin werd opgeroepen een eind te maken aan de militaire contra-terrorisme operaties in het zuidoosten van Turkije en de schendingen van de mensenrechten tegen Koerdische burgers. De ondertekenaars werden uitgescholden voor ‘terroristen’, omdat ze het geweld van de Koerdische PKK niet hadden veroordeeld. Velen werden ontslagen door hun universiteiten en tegen vier van hen is vorige week een proces begonnen op beschuldiging van het maken van ‘terroristische propaganda’.

De oppositie veroordeelt deze intimidatiecampagnes als een ondermijning van de democratie en loopt te hoop tegen de groeiende autoritaire stijl van regeren.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch