Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken worden tegen elkaar opgezet

22 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De omstreden oproep van het Turkse consulaat in Rotterdam om ‘beledigers’ van president Erdogan aan te geven, is een uiting van de steeds verder oplopende verdeeldheid en polarisatie in Turkije over president Erdogan.

Turkije is door zijn optreden een tot op het bot verdeelde samenleving. Ongeveer 40 procent haat de president intens. Zo’n 40 procent adoreert hem als de grote en moedige leider. Ze prijzen hem als de ‘nieuwe sultan’ of de ‘Büyük Usta’ – Grote Meester – die van niemand bang is en die van Turkije een sterk, welvarend en invloedrijk land heeft gemaakt waar andere landen jaloers op zijn. In hun ogen heeft Erdogan niet alleen de altijd gediscrimineerde praktiserende moslims in Turkije hun rechten gegeven, maar is hij tevens de leider en de spreekbuis van alle verdrukte moslims ter wereld.

De Turken met een westerse levensstijl zien in Erdogan een charismatische populist die de ‘domme, laaggeschoolde Turken van alles wijsmaakt om van Turkije op een autoritaire manier een tweede Iran te maken en alle Turken een conservatief islamitische levenswijze op te dringen’, zegt een van de seculiere Turken die zich grote zorgen maakt over de anti-democratische ontwikkelingen in zijn land.

Erdogan staat erom bekend een getalenteerde politieke straatvechter te zijn, met een kortje lontje en lange tenen. Hij kan verbaal venijnig uithalen naar iedereen die zijn pad kruist, maar voor incasseren heeft hij geen talent, en hij speelt graag op de man.

Anders dan andere politici heeft hij geen dikke huid die hem beschermt tegen kritiek. Hij is heel snel beledigd en heeft een oud wetsartikel afgestoft om ieder die volgens hem zijn ondergeschikte plaats niet kent aan de schandpaal te nagelen en voor een bevriende rechter te dagen.

Trots herhaalt hij keer op keer dat hij en zijn AKP partij van Turkije sinds 2002 een ‘geavanceerde democratie’ heeft gemaakt, maar sinds zijn partij in 2011 bij de verkiezingen 50 procent van de stemmen won is hij steeds autoritairder gaan regeren.

Mensen worden tegen elkaar opgezet. Politici van de oppositie, journalisten of burgers die Erdogan kritiseren, krijgen er niet alleen met zijn vlijmscherpe tong van langs, maar worden ook door hem en de rgeringsgezinde media zwartgemaakt als ‘landverraders’, ‘terroristen’ en ‘vijanden van Turkije’ die samenzweren met de talloze buitenlandse vijanden van Turkije die uit jaloezie proberen Erdogan te belemmeren in zijn heilige mars om van Turkije een van de welvarendste en rijkste landen ter wereld te maken.

Op de nieuwste internationale persvrijheidsindex van Reporters without Borders, die gisteren bekend werd gemaakt, zakt Turkije twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Turkije staat nu op de nummer 151 van de 180 landen, lager dan Rusland, Zimbabwe en Afghanistan.

De verdeeldheid die de president zaait in Turkije en de meer dan 1.845 rechtszaken die hij heeft aangespannen tegen degenen die hem zouden hebben beledigd, moedigt ook anderen aan ‘beledigers’ van president Erdogan aan te geven bij justitie.

In de stad Izmir klaagde trucker Ali D. (40) zijn echtgenote aan, omdat zij Erdogan ondanks zijn waarschuwingen bleef uitschelden en beledigen. Hij nam de scheldpartijen van zijn vrouw op en stapte ermee naar de politie.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch