Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse kustwacht tracht Egeïsche zee ‘schoon te houden’

9 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s: SLAWOMIRA KOZIENIEC

Erdoğan dreigt deal met EU op te schorten

De EU deal met Turkije om de vluchtelingenstroom richting Griekse eilanden een halt toe te roepen, is nu een week van kracht. Gisteren stuurde Athene weer migranten terug naar het Turkse havenstadje Dikili. Desondanks onderschept de Turkse kustwacht nog vrijwel dagelijks vluchtelingen.

Kapitein Uğur van de Turkse kustwacht tuurt over het turquoisblauwe water in het noordoosten van de Egeïsche Zee. Zijn snelle en wendbare patrouilleboot, met een vermogen van 2 x 846 pk, houdt een rustig tempo aan.

zwemvesten van vluchtelingen die prberen Lesbos te bereiken, drijven in de Egeische Zee

Zwemvesten van vluchtelingen die prOberen Lesbos te bereiken, drijven in de Egeische Zee

In de verte ligt Lesbos, het grootste Griekse eiland in dit deel van de Egeïsche Zee, en voor veel vluchtelingen en migranten de populairste bestemming om van Turkije illegaal de Europese Unie binnen te komen. Het water schittert tegen het licht van de hoogstaande zon. Even verderop drijven twee fluoriserend oranje zwemvesten. Samengeklit. Alsof ze elkaar in doodsangst omklemmen.

Dag en nacht proberen de manschappen van de kustwacht hun zone tussen Lesbos en Dikili ‘schoon’ te houden. Met verrekijkers speuren ze naar verdacht verkeer op het altijd onvoorspelbare water. Met vier speedboten, een patrouillevliegtuigje, en in totaal 22 man.

Kapitein Uğur neemt gas terug. Langzaam glijden we naar de grillige Turkse kust, met talloze inhammen. Hij wijst naar een smal strandje aan de voet van de rotsen en een heuvel met struikgewas en wat bomen. “Dat is een geliefde plek waar mensensmokkelaars vluchtelingen op volgepropte, niet zeewaardige rubberbootjes zetten richting Lesbos. De kortste oversteek is 8 zeemijl (bijna 15 kilometer); de langste route is vanuit Dikili zo’n 28 km”.

Tussen de rotsen liggen aangespoelde zwemvesten en kledingstukken. Stille getuigen van de drama’s zich hier nog vrijwel dagelijks afspelen. Ook eergisteren weer. “Net na zonsopgang hebben wij en andere schepen van de kustwacht 65 bootvluchtelingen opgepakt”, vertelt de kapitein. Voor een groot deel ging het om mannen uit Irak, ook vrouwen en kinderen. Die zijn overgebracht naar Dikili, waar ze na registratie zijn vrijgelaten.  Sinds januari heeft de kustwacht 52 mensensmokkelaars opgepakt en 65.000 vluchtelingen en migranten werden door de kustwacht en politie aangehouden.

Duits NAVO schip patroullieert in Egeische Zee

Duits NAVO schip patroullieert in Egeische Zee

Bij het passeren van het Duitse oorlogsschip A1413 Bonn, dat sinds enkele weken patrouilleert tussen Lesbos en Dikili, laat de kapitein ter begroeting even de sirene horen. Het schip faciliteert betere communicatie en coördinatie tussen de Griekse en Turkse kustwacht.

Navo bondgenoten Turkije en Duitsland kunnen het de laatste tijd goed met elkaar vinden. Dankzij het voortouw dat bondskanselier Merkel binnen de EU nam om met Turkije een omvangrijke deal te sluiten over de vluchtelingen, en versneld visumvrij reizen voor de Turken in Europa. President  Erdoğan dreigt nu de deal eenzijdig op te schorten als de EU zich niet houdt aan haar belofte dat Turken ‘niet later dan juni’ zonder visum naar Europa mogen reizen.

Werkt het intensiever patrouilleren door de Turkse kustwacht, de Navo schepen, de Turkse politie in de kustprovincies, en het vluchtelingenakkoord afschrikwekkend op de vluchtelingen? Sinds het begin van deze week is het aantal vluchtelingen dat op de Griekse eilanden aankomt in ieder geval afgenomen van 225 zondag tot 70 donderdag, aldus de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoğlu is dat te danken aan de implementatie van de deal die Turkije met de EU sloot. “Het werkt en het aantal illegalen neemt af”, zo zei hij opgewekt.

De 202 economische migranten die maandag werden teruggestuurd naar Turkije waren een ‘eerste en kleine stap’ in de uitvoering van het akkoord, zo gaf EU Commissaris voor Migratie, Dimitris Avrampoulos, toe.

Turkse kustwacht zoekt vluchtelingen in Egeische Zee

Turkse kustwacht zoekt vluchtelingen in Egeische Zee

Gisteren arriveerden er in Dikili opnieuw 124 irreguliere migranten die illegaal de oversteek hadden gemaakt naar de Griekse eilanden. De meesten waren afkomstig uit Pakistan. Er was geen enkele Syriër bij. Net als de eerste groep maandag, wacht ook deze gelukszoekers een busreis van 6 uur uur naar het noordwestelijke dorpje Pehlivanköy, aan de grens met Griekenland. Tijdelijk krijgen ze onderdak in een nieuw opvangcentrum, gefinancierd door de EU. Van daaruit zal Turkije hen deporteren naar hun landen van afkomst. Het Turkse parlement ging daarmee gisteren akkoord.

Europa realiseert zich dat de echte test of de deal werkt, nog moet komen. Een teken aan de wand is de groeiende cocktail van angst, verontwaardiging en protesten in het westen en zuiden van Turkije tegen de terugkeer van de bootvluchtelingen en de bouw van nieuwe vluchtelingenkampen. Protesten waren er al in Çeşme, Dikili, en Izmir. In de zuidoostelijke provincie Kahramanmaraş protesteren alevieten uit 24 dorpen al dagen tegen de bouw van een opvangkamp voor 27.000 soennitische vluchtelingen uit Syrië die door Griekenland zullen worden teruggestuurd. De alevitische dorpelingen leven nog steeds met het trauma van de massale lynchpartij in 1978 door fanatieke Turkse soennitische moslims, die toen meer dan honderd alavieten vermoordden. De angst dat zich tussen de vluchtelingen IS extremisten bevinden, is groot.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch