Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Gelaten sloffen ze in Turkije van de veerboot

5 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s: Slawomira Kozieniec

Het ontmoedigen van de illegale oversteek naar Griekenland. De ongecontroleerde stroom vluchtelingen naar Europa richting nul terugdringen. Dat zijn de doelen van het terugsturen van vluchtelingen door Griekenland naar Turkije. Gisteren klonk het startschot van van de omstreden operatie.

Gelaten sloffen ze van de Turkse veerboot af. Jonge mannen uit Pakistan, Afghanistan en Bangladesh. Met een deken en een registratiepapier. Sommigen met een tas of rugzak in de hand en hun ziel onder de arm. Ook een vrouw met een peuter.

Elk wordt begeleid door een Turkse politieagent die hen naar een tent brengt voor een medische controle, en registratie inclusief vingerafdrukken. Op de veerboot zelf werd elk van hen begeleid door een medewerker van de Europese grenspolitie Frontex.

IMG_0743Het havenstadje Dikili (30.000 inwoners), tegenover het Griekse eiland Lesbos, heeft nog nooit zoveel media gezien. Zeker 70 journalisten, fotografen en cameramensen verdringen zich op de rotsen naast het prikkeldraad van de douanezone. Vlak voor de door de Turkse kustwacht geescorteerde veerboten uit Lesbos en Chios arriveren, brengen medewerkers van de gemeente grote lappen landbouwplastic aan om de teruggestuurde migranten aan het oog van de media te onttrekken.

Dit is een historische dag. De poreuze grens tussen Turkije en Griekenland gaat verder dicht. ‘Per kerende veerboot’ worden buitenlanders die illegaal probeerden Europa te bereiken, teruggestuurd. Volgens de principes van het plan-Samsom, een nadere uitwerking van het plan dat bondskanselier Merkel vorig najaar lanceerde. Dit lijkt een doorbraak te zijn in de vluchtelingencrisis. Het verdienmodel van de mensensmokkelaars wankelt.

Vorig jaar vertrokken via deze dodelijke snelweg op de Egeïsche Zee zeker 1 miljoen vluchtelingen en migranten illegaal met gammele bootjes naar de Griekse eilanden. “Van de mensen die vanaf dit strand vertrokken, zijn er zeker 50 verdronken”, zegt ober Esmer Coşkun (51) hoofdschuddend.

Niet voor alle vluchtelingen heeft de operatie een afschrikwekkende werking. Terwijl de veerboten in Dikili arriveren, pakt de Turkse kustwacht even verderop een boot op met bijna 50 mannen uit Pakistan en Bangladesh. Hun boot dreigde te zinken.

Gouverneur Mustafa Toprak die in de haven naar de operatie komt kijken, is een tevreden man. Hij benadrukt hoe gesmeerd alles verloopt. “Met drie veerboten hebben we in totaal 202 migranten in Turkije opgenomen”. Bussen brengen hen naar een nieuw asielzoekerscentrum bij de stad Edirne, dat gefinancierd is door de EU. In het centrum kunnen 750 mensen tijdelijk onderdak krijgen voor ze worden teruggestuurd naar hun landen van herkomst.

Synchroon met het terugsturen van de illegalen, opende zich de legale asielroute. Gisteren vertrokken de eerste Syrische vluchtelingengezinnen per vliegtuig van een luchthaven in Istanbul naar Duitsland en Finland. Vandaag komen de eerste asielzoekers aan in Nederland.

De oproerpolitie was op alles voorbereid en had zelfs een waterkanon stand by. Geen van de migranten verzette zich en geen van de honderden plaatselijke bewoners die in het weekend protesteerden tegen de komst van de vluchtelingen laat zich zien.

IMG_0747Niet iedereen was tevreden over de het begin van de operatie. Activisten protesteerden tegen de EU en wat zij Europa’s ‘grootste mensensmokkel in de geschiedenis’ noemden. ‘Stop de deportaties’ stond er op een van de spandoeken. Idil Gökber, een vrijwilligster die vluchtelingen in Turkije helpt, spreekt er schande van. Zij vindt dat alle landen hun grenzen moeten openen voor vluchtelingen, en zegt: “Dit is geen Europese democratie. Dit is wat er met de joden gebeurde”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch