Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Ik hoop dat ze allemaal verdrinken’

4 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

‘Rot op naar je eigen land’

Turkse protesten tegen komst teruggestuurde vluchtelingen

FOTO’S: Slawomira Kozieniec

De verwarring en onzekerheid over het lot van de eerste vluchtelingen en migranten die vanochtend onder dwang van het Griekse eiland Lesbos worden teruggestuurd naar Turkije is groot. Om hoeveel gaat het? Wanneer komen ze aan? Waar worden ze ondergebracht?

In Dikili, het havenstadje waar de ontheemden aankomen, is er minder twijfel. ‘Rot op naar je eigen land, zo snel mogelijk’, is de boodschap van velen.

Op het stadsplein met een groot standbeeld van Atatürk, de oprichter en eerste president van de moderne republiek Turkije, worden handtekeningen verzameld. Heel de dag komen inwoners hun naam en handtekening zetten onder de petitie met als slogan ‘Wij willen geen vluchtelingenkamp’.

Student Emirhan (17) is een van de activisten die voorbijgangers aanspreekt en vraagt het protest ook te tekenen. Veel overtuigingskracht heeft hij niet nodig. Velen zijn het eens wanneer hij met nadruk zegt “Ze zijn hier niet welkom”. De bezorgdheid en de oplopende spanningen over de grote stroom vluchtelingen die het stadje te wachten staat is bijna voelbaar. “Er wonen hier 18.000 mensen”, zegt  mevrouw Ayse Aciran, die in een textielbedrijf werkte. “Ze gaan een groot kamp bouwen voor zo’n 72.000 vluchtelingen, hier vlakbij, tussen Pergamon en Dikili. Ze hebben een heel andere cultuur en brengen allerlei problemen mee”.

IMG_5903Zaterdagmiddag was er een nationalistische protestdemonstratie op het Atatürk plein. Terwijl de Grote Leider vanaf zijn paard in de richting van de oude vijand Griekenland wijst, zwaaien talloze inwoners van Dikili met bloedrode Turkse vlaggen. Op een groot spandoek dat tussen twee palmbomen hangt, staat de oproep ‘Dikili, verzet je’. Onder de betogers veel winkeliers en andere middenstanders die bang zijn dat de lucratieve toerismesector schade gaat lijden als er zoveel vluchtelingen komen.

Op het podium doet de gouverneur van Dikili, Mustafa Tosun, net als de inwoners een beroep op de regering om het besluit over het kamp te herzien. Hij stelt dat het stadje en de regio niet geschikt zijn om een groot vluchtelingenkamp in te richten.

Tot gistermiddag waren er weinig zichtbare voorbereidingen voor de komst van de honderden illegale buitenlanders uit Griekenland. Medewerkers van de gemeente begonnen vijf tenten op te zetten op de kade van de haven. Anderen zetten dranghekken de van de politie van de tenten, waar de vluchtelingen worden geregistreerd, in de richting van de plek waar de bussen zullen worden geparkeerd. “Na registratie zullen ze tijdelijk worden overgebracht naar de sporthal van onze stad”, zegt een van de beveiligers van het douaneterrein.

Ook op de terrasjes aan het vissershaventje is de komst van de vluchtelingen het gesprek van de dag. “Waarom doet Europa zo weinig om ze op te vangen?, vraagt de 50-jarige Hüsnü Zal retorisch. “Zij hebben alle groepen aangemoedigd om het tegen Assad op te nemen, dan moeten zij ook maar de problemen oplossen”.

Zijn vrienden aan de tafel knikken instemmend. “Wij zijn Turken, geen Arabieren”, voegt Mustafa Güler er aan toe. “Zij hebben een heel andere cultuur dan wij. Bovendien zijn het dieven, drugshandelaars. We hebben voor hen hier ook geen werk”. Hij verwenst ze allemaal. “Ik bid tot Poseidon, de god van de zee, dat hij zorgt voor een enorme storm, zodat ze allemaal verdrinken”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch