Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nog geen tent te zien op veld voor 72.000 vluchtelingen

2 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije heeft nog niets geregeld voor de opvang van vluchtelingen die illegaal in Griekenland verblijven. Vanaf maandag worden zij teruggestuurd naar Turkije, zoals is afgesproken in het akkoord dat Ankara met de Europese Unie heeft gesloten.

Met dat akkoord hoopt Brussel de ongecontroleerde vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

Maar op de plek waar de uitgewezen asielzoekers in Turkije onderdak moeten krijgen, moet de bouw van het eerste opvangkamp nog beginnen. Een mooi groen grasveld is alles wat er te zien is op foto’s in de Turkse kranten.

Er moet een modern vluchtelingenkamp met een capaciteit van 72.000 mensen komen buiten het stadje Dikili tegenover het Griekse eiland Lesbos. Ook in de aangrenzende provincie Manisa moet een kamp komen. Maar het gaat allemaal veel trager dan twee weken geleden tijdens het sluiten van het akkoord in Brussel werd gedacht.

Een bron dichtbij het overleg tussen Grieken en Turken over het akkoord, zegt dat er nog steeds onderhandeld wordt tussen Athene en Ankara over details van de praktische uitvoering van de deal. “Gehoopt wordt dat ze er voor half april uitkomen”, zo zegt hij.

Hulpverleners en autoriteiten op de Griekse eilanden zijn evenmin op de hoogte over wanneer en op welke manier de gedwongen uitzettingen van Griekenland naar Turkije zullen beginnen. Marios Andriotis, medewerker vluchtelingenzaken van de burgemeester van Lesbos: “Als gemeente moeten we de besluiten van onze regering en van de EU helpen uitvoeren. Ook al zijn we het er niet helemaal mee eens. We hebben de EU al voorgesteld de registratie van de teruggestuurde vluchtelingen in Turkije te organiseren”.

Premier Davutoglu zei gisteren dat er maandag zal worden begonnen met het terugsturen naar Turkije van ‘diverse’ vluchtelingen. De overgrote meerderheid van de in Griekenland gearriveerde migranten heeft de administratieve asielaanvraagprocedure nog niet doorlopen.

Volgens de deal tussen de EU en Turkije wordt elke migrant die na 20 maart illegaal de Egeische Zee oversteekt in de kortst mogelijke tijd gedeporteerd naar Turkije. Op kosten van Europa. In ruil daarvoor hebben de lidstaten van de EU beloofd dat ze voor elke Syriër die door Turkije wordt teruggenomen, een Syrische vluchteling uit Turkije asiel zullen verlenen.

Turkse en Griekse functionarissen werken voor het eerst sinds de vluchtelingencrisis intensief samen. In totaal zijn er 25 Turken gestationeerd op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros. Griekse medewerkers hebben toestemming gekregen om aan de Tukse kust te werken in kantoren waar vluchtelingen worden geregistreerd. De Europese Unie heeft laten weten dat er zeker 4.000 medewerkers nodig zijn om de selectie en registratie van asielzoekers en economische migranten.

Alleen wanneer gedwongen uitzettingen echt beginnen en met grote regelmaat plaatsvinden, zal dat een afschrikwekkende werking kunnen hebben op vluchtelingen die toch nog de gevaarlijke oversteek in gammele bootjes naar de Griekse eilanden willen maken.

Op de dag voor de ingangsdatum van het akkoord, op 19 maart, kwamen er nog 1.498 vluchtelingen via de zeeroute in Griekenland aan. Dat aantal nam af tot 600 op 22 maart en geen enkele op 24 maart. Even werd gedacht dat het akkoord werkte. Maar het slechte weer was vermoedelijk de belangrijkste oorzaak voor de dramatische afname van het aantal vluchtelingen.

Sinds eerste paasdag is de stroom vanuit Turkije naar Griekenland weer op gang gekomen en gestegen van 73 asielzoekers naar 766 gisteren.

Om met de massale uitzetting van illegale vluchtelingen te beginnen is het ook nog vereist dat het Griekse parlement een wet aanneemt waarin staat dat Turkije geldt als een ‘veilig derde land’. Die wet was gisteren nog steeds niet aangenomen. De bevindingen van Amnesty International dat de Turkse politie de afgelopen twee maanden vluchtelingen gedwongen heeft teruggestuurd naar Syrië hebben ook in Griekenland tot vragen geleid.

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch