Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse ‘campusheksen’ molesteren student

1 apr
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse feministes, die zich de ‘campusheksen’ noemen, hebben op het terrein van de Universiteit van Ankara een student in elkaar geslagen, omdat hij zijn ex-vriendin steeds seksueel intimideerde.

Ze hebben ook foto’s van de dader opgehangen en videobeelden via hun Facebook pagina verspreid van de manier waarop hij door hen werd bestraft.

Terwijl vijf jonge vrouwen hem op een terrasje van de faculteit Geschiedenis en Letteren beginnen uit te schelden, te slaan en te schoppen, verkondigt een ander lid van de actiegroep op welke manieren student E.C. zijn ex-vriendin verbaal en fysiek seksueel intimideerde. De student werd snel ontzet door een handvol beveiligers.

Volgens de feministes hadden ze de student herhaaldelijk gewaarschuwd op te houden zijn ex lastig te vallen, maar was hij daarmee doorgegaan.

“Hij valt ook andere vrouwen steeds aan. Daarom hebben we hem bestraft. Hij verdiende het”, zo zei studente Melike Avcı.

Het incident wordt gezien als een belangrijk statement van deze Turkse vrouwen die het niet langer pikken dat ze in deze patriarchale samenleving door mannen verbaal en fysiek worden mishandeld.

Uit onderzoek van het Turkse ministerie voor Familiezaken blijkt dat 86 procent van de vrouwen in Turkije slachtoffer is geweest van seksueel of andere vormen van geweld door partners of familieleden. En dat het aantal vrouwen dat wordt vermoord elk jaar toeneemt.

In een land waar de president er op hamert dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn, en waar de vice-premier zegt dat vrouwen niet hardop mogen lachen in het openbaar.

Turkije is al sinds 1999 kandidaat-lid van de EU, maar wat de rechten voor vrouwen betreft bungelt het nog steeds onderaan op de Global Gender Index; op plaats 130 van de 145 landen.

https://www.facebook.com/KampusCadilari/

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch