Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan veegt diplomaten de mantel uit

28 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een nieuwe rel tussen Turkije en zijn westerse bondgenoten, nu over het controversiële proces tegen twee prominente journalisten tegen wie levenslang is geëist wegens het openbaar maken van ‘saatsgeheimen’.

De eerste zitting van dat proces begon afgelopen vrijdag. De hoofdredacteur van de krant Cumhuriyuet en de chef van de politieke redactie in Ankara worden beschuldigd van ‘een poging de democratische gekozen regering van Turkije omver te werpen’ met hun publicaties over een geheim transport van wapens en munitie met trucks naar Turkmeense moslimrebellen in Syrië door de Turkse geheime dienst MIT.

In de rechtszaal waren 300 belangstellenden, onder wie ruim een half dozijn consul-generaals uit Istanbul.

Eerst veegde Erdogan de diplomaten de mantel uit wegens hun ontoelaatbaar gedrag. Daarna volgde premier Davutoglu, en de woordvoerder van de president. Vandaag de minister van Justitie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar België, Nederland, Groot-Brittannië en 5 andere Europese landen een protestnota op hoge poten gestuurd waarin deze inmenging in een lopende rechtszaak fel wordt gekritiseerd.

Regeringsgezinde kranten schofferen de diplomaten door hun aanwezigheid als waarnemers in de rechtszaal te typeren als een ‘invasie’. De kop op de voorpagina van de krant Star was:  ‘Eenheid van de Kruisvaarders in het verraad van de trucks’.  De krant Turkiye kopte ‘Het beleg door de consuls’.

Het startschot voor het verbale geweld tegen de diplomaten, die gewoon hun werk deden, werd gegeven door Erdogan op zaterdag tijdens een toespraak tot een belangrijke ondernemersorganisatie in Istanbul.

“Wie zijn jullie? Wat hebben jullie te zoeken in een Turkse rechtszaal? Dit is niet jullie land. Dit is Turkije”, zo beet hij de diplomaten toe. Hij droeg de ondernmers op hun buitenlandse zakenpartners in Turkije hier op te wijzen.

“Jullie hebben bewegingsvrijheid in het consulaatsgebouw en op het terrein van het consulaat, maar overal daarbuiten hebben jullie toestemming nodig”, zo voegde hij er dreigend aan toe. Daarmee meteen de rechten van de diplomaten eenzijdig inperkend.

In de protestnota van Buitenlandse Zaken wordt gesteld dat het delen via social media van selfies in de rechtszaal (door de Brise Consul Generaal via Twitter) een inmenging is in een onafhankelijke rechtsgang, en dat dit gedrag niet in overeenstemming is met hun verplichte onpartijdigheid.

De minister van Justitie kritiseerde de diplomaten omdat zij volgens hem ‘de grens van het toelaatbare hebben overtreden met hun poging de rechtsgang te beinvloeden door hun gezamenlijke optreden’.

Erdogan heeft ook vandaag weer op soortgelijke manier uitgehaald naar de diplomaten.

De twee journalisten hebben al 3 maanden in vooraarrest gezeten en de EU heeft deze controversiële rechtszaak aangemerkt als testcase voor de steeds verslechterende elementaire rechten in Turkije, zoals de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch