Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan nagelt Brussel aan de schandpaal

25 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

‘Wat moet Turkije dan doen?’

Recep Tayyip Erdoğan, de president van Turkije, heeft Europa weer eens de les gelezen. Met België als de belangrijkste verdachte in zijn beklaagdenbank.

Brussel heeft de waarschuwing van Turkije in de wind geslagen over jihadist-verdachte Ibrahim el Bakraoui en daarom kon deze terrorist zich op de luchthaven van Zaventem opblazen, is de felle aanklacht van Erdogan.

“Wij hebben hem vorig jaar juli uitgewezen naar Nederland, en zowel Nederland als België op de hoogte gesteld. Desondanks heeft België hem vrijgelaten”.

Het citaat: “Wij namem hem gevangen, Brussel liet hem vrij’, staat in alle regeringsgezinde kranten op de voorpagina. De verontwaardiging druipt er vanaf. ‘Wat moet Turkije dan doen?’, is de paginabrede hoofdkop op de voorpagina van Yeni Şafak.

Om te onderstrepen dat Turkije ten onrechte wordt gekritiseerd en dat het westen met twee maten meet, is de kop op de voorpagina van Takvim ‘Je bent alleen, mijn Turkije’. Daaronder foto’s van gebouwen in Berlijn, Parijs, Amsterdam en Rome waarop de Belgische driekleur is geprojecteerd. “Turkije strijdt al meer dan 30 jaar tegen het terrorisme, maar voor de slachtoffers van terrorisme in Ankara is er zulke solidariteit niet”, aldus de krant.

De Turkse media verdiepen zich niet in de vraag waarom Turkije een Belgische Syrië-ganger naar Nederland uitwees. Bakraoui had er zelf om gevraagd, vermoedelijk om onder de radar van de Belgische politie te blijven. Juridisch kan dat. Hij stond niet op de opsporingslijst van Interpol voor gezochte criminelen. Zonder bewijs dat ze de wet hebben overtreden, bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij de strijd van IS, kunnen opgepakte jihadisme verdachten niet worden gearresteerd in Europa.

Dat gebeurde eerder ook met Brahim Abdeslam, een van de terroristen van de aanslagen in Parijs. Die was een jaar geleden ook door Turkije teruggestuurd naar België.

Bakraoui werd in juni vorig jaar aangehouden in de zuidoostelijke stad Gaziantep. Toen het voor de Turkse politie duidelijk werd dat hij op doorreis was naar zijn maatjes van het islamitische kalifaat werd hij gearresteerd en enkele weken opgesloten. Op 14 juli zette de politie hem op een vliegtuig naar Nederland.

Volgens een bron binnen de Turkse regering reisde Bakraoui op 11 augustus opnieuw naar Turkije, zo meldt het persbureau Reuters. Hij arriveerde in de zuidelijke badplaats Antalya en werd twee weken later, op 25 augustus, opnieuw uitgewezen. Niet bekend is naar welk land.

Turkije is er de afgelopen jaren steeds van beschuldigd dat het veel te laks is bij het opsporen van moslim extremisten die zich in Syrië bij IS willen voegen. Dat Turkije zijn grens met Syrië niet goed bewaakt. En dat Turkije op allerlei manieren actief samenwerkt met IS of hun wervings- en propaganda-activiteiten onder een aanzienlijke groep aanhangers in Turkije op zijn minst gedoogt.

In een poging die kritiek te ontzenuwen heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat het een zwarte lijst heeft van zeker 20.000 buitenlandse jihadisten die het land niet in mogen en zich dus niet via Turkije kunnen aansluiten bij IS in Syrië en Irak. Verder heeft de Turkse politie ruim 2.100 buitenlandse jihadisten uitgewezen naar hun landen van herkomst.

Met het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van Navo-bondgenoot België heeft Erdogan een duidelijk doel voor ogen. Hij wil hiermee eigenlijk alle landen in Europa onder druk zetten om de juridische definitie van ‘terrorist’ en ‘terrorisme’, net zoals hij dat in Turkije doet, op te rekken zodat ook sympathisanten van terroristische organisaties kunnen worden opgepakt. In dezelfde persconferentie waarin hij de uitwijzing van Bakraoui wereldkundig maakte, riep hij de wereld daartoe op.

Verder is de Turkse president woedend dat landen als België onvoldoende met Turkije samenwerken om aanhangers en activiteiten van de Koerdische PKK aan te pakken. De verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) staat bij de EU, de Navo en de Verenigde Staten op de zwarte lijst van ‘terroristische organisaties’.

In Turkije blijven columnisten verontwaardigde stukken schrijven over het ‘schandaal’ dat aanhangers van de PKK vorige vrijdag een grote tent met anti-Turkse leuzen als ‘Turkije moordenaar’ en ‘Erdogan commandant van IS’, foto’s van PKK-leider Öcalan, en foto’s van premier Ahmet Davutoglu en president Erdogan als bloeddorstige vampiers in Brussel mochten opzetten bij het gebouw waar de topconferentie plaatsvond tussen de EU en Turkije.

Dat leidde al tot een zware aanvaring tussen premier Davutoglu en premier Charles Michel. Zowel tijdens de lunch als tijdens de afsluitende persconferentie nam de Turkse premier Michel onder vuur. “Ik ben ontgoocheld dat, terwijl 78 miljoen Turken rouwen om de dood van 35 medeburgers, dezelfde terroristische organisaties met dezelfde vlaggen en symbolen de kans krijgen om buiten dit gebouw terreuractiviteiten te ondersteunen”, verwees hij naar de recente aanslag in Ankara, die is opgeëist door de Koerdische Vrijheidsvalken, een afsplitsing van de PKK. Volgens Davutoglu bestaat er “geen verschil tussen IS en de PKK”.

België is volgens Erdogan hypocriet, omdat het wel optreedt tegen sympathisanten van IS, maar activisten van de PKK geen strobreed in de weg legt, en hen ondanks verzoeken van de Turkse justitie weigert uit te leveren.

De Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdağ, heeft eerder deze maand in Ankara tijdens het bezoek van zijn Belgische ambtgenoot Koen Geens geklaagd dat België herhaaldelijk nalatig is gebleven bij het voldoen aan verzoeken tot uitlevering van Koerden die worden verdacht van terroristische activiteiten. Van de 30 verzoeken zouden er 20 niet zijn gehonoreerd. Het zou onder meer gaan om Zubeyir Aydar, een van de PKK kopstukken.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch