Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Consulaat in Istanboel dicht wegens terreurdreiging

24 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

Rechercheurs van de Turkse anti-terrorisme politie hebben gisteren in Istanboel drie verdachten gearresteerd die aanslagen beraamden op het Duitse consulaat of de Duitse school in de havenstad aan de Bosporus.

De mannen komen uit Irak, Syrië en Turkije. Ze konden worden opgespoord door goed teamwork van eenheden van de Duitse en Turkse inlichtingendiensten. Net als de zelfmoordterroristen in Brussel zouden ze banden hebben met de extremisten van de Islamitische Staat (IS).

De Turkse politie heeft verder foto’s openbaar gemaakt en via de media laten verspreiden van drie Turkse jihadisten die voor IS aanslagen in Istanboel willen plegen.

Gisterochtend om kwart over negen werd in allerijl besloten het Nederlandse Consulaat Generaal in Istanboel tot nader order te sluiten wegens een terreurdreiging. Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, nam het besluit tot deze ongebruikelijke stap.

“Over de aard van de dreiging en de informatie die daaraan ten grondslag ligt, kunnen we om voor de hand liggende redenen geen verdere mededelingen doen”, zo liet de bewindsman weten.

Nederlanders in Istanboel kregen van hem het advies de directe omgeving van het consulaat-generaal te mijden en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

“De veiligheid van mijn medewerkers en van de bezoekers van onze kanselarijen heeft de hoogste prioriteit”, aldus de minister. Op het moment van de ontruiming waren de consul-generaal en 44 stafleden aanwezig, onder wie het team dat de ontwikkelingen in Syrië in de gaten houdt. De diplomaten en de lokale medewerkers zetten hun werk zo veel mogelijk van thuis uit verder. Wanneer het sein veilig wordt gegeven is nog niet duidelijk.

Behalve enkele beveiligers en Randy, het hard blaffende hondje van de consul, was er niemand op het terrein van het uitgestorven Palais de Hollande. Pas 5 uur na de ontruiming van de gebouwen arriveerde er een politieauto met zwaailicht die voor de hoofdpoort van het consulaat werd geparkeerd. Twee agenten met kogelwerende vesten en machinepistool hielden de wacht aan de drukke Istiklal winkelstraat waar zaterdag nog een zelfmoordterrorist zich opblies. Daarbij vielen 5 doden en 36 gewonden.

Overal in Istanboel zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Vooral bij kerken, toeristische plekken, veerboten en metrostations. Agenten houden jonge mannen staande, controleren hun identiteitspapieren en fouilleren hen. Passagiers en hun tassen en rugzakken worden met scanners onderzocht.

De afgelopen weken zijn er in Ankara en Istanboel diverse aanslagen geweest.

Afgelopen donderdag besloot het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken de ambassade, het consulaat en de Duitse school te sluiten. Er waren concrete aanwijzingen voor aanslagen op Duitse doelen.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch