Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vluchtelingen vastbesloten naar Griekenland te gaan

22 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse politie treedt vaker en harder op

Doodstil is het. Geen vluchteling te zien op de landtong van Çeşme die als de kop van een neushoorn in de Egeïsche Zee steekt. Smokkelaars gebruiken deze plek, 10 kilometer buiten de badplaats Çeşme, vrijwel dagelijks om migranten illegaal de Turkse grens over te zetten naar het Griekse eiland Chios, een half uur varen verderop.

Hebben de vluchtelingen de boodschap uit Brussel begrepen? Laten ze deze springplank links liggen nu de kans groot is dat ze terug naar Turkije worden gestuurd nadat ze in Griekenland zijn gearriveerd?

Op het eerste gezicht lijkt het daar op. Toch is het hoogst twijfelachtig of de smokkelaars werkloos worden en de ‘highway of death’ over de Egeïsche Zee echt op slot gaat.

Aangespoeld tussen de rotsen van de kuststrook en in het struikgewas langs geitenpaadjes liggen stille getuigen van de drama’s die zich hier hebben afgespeeld: opgeblazen binnenbanden, pampers, oranje zwemvesten, een verweerd rompertje, dekens, jassen, een zwart bloesje met glimmende pailletjes en Arabische karakters, plastic flessen, lege etensblikjes, een bandana met de Amerikaanse vlag.

Uit het niets duikt een ‘wandelaar’ op. Hij stelt zich voor als Hummam Shehhadeh (32), software engineer uit Idlib in Syrië. Vier maanden geleden kwam hij uit Jordanië in Istanboel aan. “Dat kon toen nog zonder visum”, zegt hij. “Sinds 8 januari heeft Turkije die route, op verzoek van de EU, afgesloten. Alleen als je rechtstreeks uit Syrië komt mag je Turkije binnen”.

Hij kreeg een tijdelijk identiteitsbewijs. “Sinds half januari kunnen we ook een werkvergunning krijgen, maar er is amper werk. Bovendien kijken Turken op ons neer, omdat we ‘maar’ Arabieren zijn. Ik wil zo snel mogelijk naar Europa.”

Het vooruitzicht dat de Grieken hem terugsturen, schrikt Hummam niet af. “Ik probeer het toch. Ik weet zeker dat ik met mijn verhaal asiel kan krijgen”.

Een ander nieuw obstakel voor de migranten is dat de Turkse politie en kustwacht de laatste dagen harder en vaker optreden. Vrijdagnacht arresteerde de politie 1.734 vluchtelingen en 16 smokkelaars die hen naar Lesbos wilden helpen. “Vorige week pakte de politie mij en een paar honderd anderen hier in Çeşme op”, zegt automonteur Rahim (30) uit Herat. “Ze namen onze zwemvesten in beslag en brachten ons naar Izmir. Daar lieten ze ons gaan”.

Honderden vluchtelingen bereiden zich voor om de oversteek naar Chios te wagen. In groepjes lopen ze met rugzakken naar parkjes waar ze wachten op het verlossende telefoontje van hun smokkelaar. In goedkope buurtsupers kopen ze pampers, koekjes, ingeblikt eten, melk, water en frisdrank.

In pension Adil, in een achterafstraatje, zitten 30 vluchtelingen. Allemaal uit Afghanistan. Homayoun (19) uit Kabul heeft niemand meer. “Mijn ouders en broertje werden bij aan bomaanslag door de Taliban gedood. Ik zat op school. Ik wil naar Europa. Daar is geen oorlog”.

Ook taxichauffeur Abibullah Rezai (29) uit Kunduz is vastbesloten zich aan de Russische roulette op de Egeïsche Zee te wagen. “Ik heb geen andere keus. De Taliban namen ons huis in beslag. Ik wil een normaal leven, in een veilig land”.

Abibullah betaalde smokkelaars om met zijn vrouw en vijf kinderen via Iran en Iraaks Koerdistan naar Turkije te komen. Zijn jongste zoontje Javid is acht maanden. Die koestert zich in de warme armen van papa, want hij voelt zich met zijn waterige oogjes en loopneus van de verkoudheid niet op zijn gemak.

“De Turkse politie arresteerde ons een paar dagen geleden toen we met de boot wilden vertrekken. Onze zwemvesten pakten ze af! Vanavond gaan we het zonder zwemvesten opnieuw proberen, insjallah (als God het wil)”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch