Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Gemengde reacties in Turkije op aanslagen in Brussel

22 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turken niet in staat tot nationale rouw

In Turkije is met gemengde reacties gereageerd op de golf van aanslagen in Brussel. De Turkse premier Ahmet Davutoğlu zei dat hij de terroristische aanslagen ‘vervloekt’ en hij sprak uit naam van de Turkse bevolking zijn solidariteit uit met de Belgen.

Regeringsgezinde kranten legden echter verband met het feit dat de Belgische autoriteiten amper optreden tegen de Koerdische organisatie PKK.

Op de voorpagina van de krant Star stond gisteren ‘Terroristisch België’. Dat was een verwijzing naar de woedende reacties van de afgelopen dagen in Turkije op de tent, met foto’s en slogans die de PKK in Brussel onder politiebewaking mocht neerzetten achter het gebouw van de Raad van Europa.

Uit protest hiertegen riep de Turkse minister van Buitenlandse Zaken de Belgische ambassadeur in Ankara op het matje. Ook belde de minister met zijn ambtgenoot in Brussel om het ongenoegen van Turkije over te brengen.

President Erdogan beschuldigt Brussel van hypocrisie, omdat het IS wel verbiedt te opereren in België, maar de PKK niet, terwijl die door de EU ook op de zwarte lijst is gezet van terroristische organisaties. Bovendien voldoet België niet aan verzoeken van Turkije om PKK terroristen uit te leveren, aldus Erdogan.

Op Twitter meldde de regeringsgezinde krant Star na de aanslagen: ‘Explosie in Brussel, dat de PKK had verwelkomd’.

En de krant Yeni Şafak kwam met een soortgelijke tweet: ‘Bomexplosie in Brussel, dat de terroristische organisatie PKK met open armen had verwelkomd’.

Onmiddellijk waren er ook geruchten via Turkse Twitter accounts dat de Belgische autoriteiten internet hadden geblokkeerd, burgers een straatverbod hadden opgelegd, en de media hadden verboden over de aanslagen te berichten.

Het tegenovergestelde was het geval. Vice-premier De Croo riep iedereen op om contact met elkaar te houden via Facebook, Twitter en WhatsApp omdat de mobiele telefonienetwerken overbelast waren.

De terroristische aanslagen in Brussel zijn ook bij de Vlamingen in Istanboel hard aangekomen. Melissa Doğan uit Antwerpen zegt ‘echt in shock’ te zijn. “Ik zou vandaag naar Zaventem vliegen om mijn ouders te bezoeken, maar Turkish Airlines heeft alle vluchten tot vrijdag geannuleerd”. Ze zegt bang te zijn.  “Tegenwoordig ben je nergens meer veilig. Ik was zondag thuis, ver weg van de Istiklal straat waar de zelfmoordaanslag was. Mijn grootste schrik is een aanslag tijdens het spitsuur in een metrobus. Daarmee ga ik elke dag naar mijn werk. Die zitten altijd overvol en worden niet gecontroleerd”.

Juriste Kristin Schrooyen, ook uit Antwerpen, getrouwd met een Turk en al 23 jaar in Istanboel, was erg ongerust, omdat haar dochter in Brussel studeert en ze eerst onbereikbaar was. “Ze is gelukkig oke. Dit hing natuurlijk al langer in de lucht, zeker na de arrestatie van Salah Abdeslam. Ik vrees dat de tijden veranderd zijn en dat we nergens meer volledig veilig zijn. Heb net naar mijn Franse vrienden geSMSt: ze willen niet meer naar Turkije komen omdat ze vrezen dat de luchthaven van Antalya onveilig is. Ik heb hen gezegd dat ik liever naar Antalya reis dan naar Brussel op het moment. Ik was ook in Brussel in november tijdens de lockdown die 4 dagen duurde. Dat was heel angstaanjagend, geen winkels open geen universiteiten, overal militairen. Hier in Istanbul krijg je minder informatie als er iets gebeurt”.

Koen Pauwels uit Beverlo, professor marketing aan een universiteit in Istanboel, is niet bang. Op zijn Facebook pagina schrijft hij: “Belgen zijn de dappersten: wij overleefden de Romeinen en godsdienstfanatici sinds Philips II. Wij zullen jullie laffaards ook overleven.”

Hoewel Turkije de afgelopen maanden herhaaldelijk werd getroffen door grote terroristische aanslagen met in totaal meer dan 180 doden, bleken de Turken niet een keer in staat tot nationale rouw en solidariteit.

De samenleving is politiek tot op het bot verdeeld tussen voor- en tegenstanders van president Erdogan en zijn regerende AK partij. Bij de zelfmoordaanslag in juli vorig jaar in het stadje Suruc kwamen 33 linkse Koerden en Turken om het leven. De zelfmoordaanslagen op 10 oktober 2015 in de hoofdstad Ankara waren opnieuw gericht tegen linkse Koerden en Turken. Daarbij kwamen 103 burgers om het leven.
Tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers voor het begin van een interlandwedstrijd begon een groot deel van de voetbalsupporters afkeurend te fluiten.
De polarisatie is sinds de verkiezingsoverwinning van de AKP in november alleen maar toegenomen. De PKK is een stadsguerrilla begonnen in de Koerdische steden en de kranten en nieuwsuitzendingen op tv besteden vrijwel elke dag uitgebreid aandacht aan de ‘martelaren’ (politie en militairen) die gevallen zijn in de strijd tegen het terrorisme.
Erdogan wil ieder die in woord of geschrift sympathie uit voor de motieven van de PKK of kritiek uit op het anti-PKK beleid van de regering strafrechterlijk laten vervolgen als een ‘terrorist’. Daartoe wordt op dit moment de wetgeving aangescherpt.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch