Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije bombardeert PKK als wraak voor aanslag

15 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse luchtmacht heeft gisterochtend als wraak voor de zelfmoordaanslag in Ankara schuilplaatsen en munitiedepots van de Koerdische PKK rebellen gebombardeerd. Zeker tien F-16 Fighting Falcon straaljagers van de luchtmachtbasis Diyarbakir namen deel aan de strafexpeditie. De piloten schoten zowel raketten als bommen af op 18 doelwitten van de separatisten in het ruige Qandil gebergte in het noorden van Irak.

De inzet van de oorlogsvliegtuigen was onderdeel van de ‘reeks zware strafmaatregelen’ die president Erdogan zondagavond al aankondigde om ‘de terroristen op de knieën te dwingen’.

Het dodental van de bomauto liep gisteren op naar 37, onder wie de vader van de spits van het nationale elftal Umut Bulut, en een ongeboren baby van zes maanden. Haar moeder, Songül Bektaş (42), is een van de 15 gewonden die nog in kritieke toestand in een ziekenhuis ligt.

Uit de voorlopge resultaten van het forensisch onderzoek blijkt volgens veiligheidsbronnen dat beide daders, een man en een vrouw, van Koerdische afkomst zijn en leden van de PKK.

De jonge vrouw, Seher Cagla Demir (24), student hotel management uit de oostelijke stad Kars, stond eerder met vier vriendinnen terecht op verdenking van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ (PKK), en het ‘maken van terroristische propaganda’. De laatste zitting was in december vorig jaar. In afwachting van een vonnis was op vrije voeten. Ook de man is van Koerdische afkomst.

Premier Davutoglu zei gisteravond dat het identificeren van de twee daders bijna voltooid is en dat hij dan met alle details naar buiten zal komen.

In drie provincies arresteerde de recherche circa 20 verdachten, onder wie familieleden van de vermoedelijke daders, en degenen die de auto hadden verkocht aan de terroristen.

Als vast komt te staan dat de daders leden waren van de PKK zou dit de eerste keer in decennia zijn dat de organisatie willekeurige burgers als doelwit kiest. Dat zou een belangrijke tactische wending zijn en een escalatie van het geweld. In de afgelopen 32 jaar vielen de gewapende rebellen van de PKK voornamelijk soldaten en politietroepen aan.

Om de druk op de PKK verder op te voeren, probeert de regering de parlementaire onschendbaarheid van Koerdische politici op te heffen om hen te kunnen berechten voor hun banden met de PKK.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch