Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Autobom: wéér een bloedbad in Ankara

14 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Amper een maand na een terroristische aanslag in Ankara is de Turkse hoofdstad gisteren aan het begin van de avond opnieuw opgeschrikt door een zware bomexplosie.

Volgens de eerste berichten zouden er minstens 34 burgers bij om het leven zijn gekomen. Zeker 125 anderen liepen verwondingen op, van wie 19 in kritieke toestand verkeren. Een terrorist reed met hoge snelheid met zijn auto vol explosieven tegen een bus bij het Güvenpark in de wijk Kizilay, waar talloze bushaltes zijn en een metrostation. Op ongeveer 6 km van de Nederlandse ambassade. Kort na de aanslag was er in de buurt ook geweervuur te horen.

Het ging om een zelfmoordaanslag. Tientallen taxi’s, bussen en andere voertuigen raakten zwaar beschadigd of brandden volledig uit. Nadat de eerste beelden via tv zenders en sociale media te zien waren, kondigde het commissariaat voor de media een verbod af op het uitzenden en publiceren van beeldmateriaal van de nasleep van het bloedbad.  Enkele uren daarna blokkeerde een rechtbank op verzoek van de regering Twitter en Facebook nadat daarop beelden van de ontploffing waren gepost.

President Erdogan was op het moment van de aanslag in Istanboel. Hij zou zo snel mogelijk naar Ankara vertrekken voor spoedberaad met de regering.

Het is al de zesde zware bomaanslag in Turkije in 9 maanden door terroristen van IS en van Koerdische afkomst.

Op 17 februari vonden bij een soortgelijke bomaanslag op militairen 29 Turken de dood. Verder vielen er 61 gewonden.

Terroristen van de ‘Vrijheidsvalken van Koerdistan’, een afsplitsing van de PKK, maakten bekend verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordaanslag in februari. Die aanslag vond plaats in de regeringswijk Cankaya op nog geen 300 meter van het zwaarbewaakte parlement, in de buurt van het hoofdkwartier van de strijdkrachten, en het kantoor van premier Ahmet Davutoglu. De terrorist die zichzelf opblies was een 26-jarige Turkse Koerd. In de verklaring op hun website werd gesteld dat de aanslag een wraakactie was voor het offensief van het Turkse leger tegen gewapende Koerden in het oosten van Turkije. Zij dreigden door te gaan met aanslagen tenzij president Erdogan een eind maakt aan de operaties van anti-terrorisme eenheden in de Koerdische steden in het oosten en zuidoosten van Turkije. Bij die zuiveringsacties van het leger aan de grenzen met Irak en Syrië zijn sinds de herfst van vorig jaar honderden gewapende rebellen om het leven gekomen en meer dan 1000.000 burgers gevlucht. Alleen al in de stad Diyarbakir zijn volgens het leger 279 PKK militanten gedood.

In februari waren bussen met beroepsmilitairen het doelwit. Toen die in de drukke avondspits moesten wachten voor een stoplicht bracht een terrorist zijn auto vol met explosieven tot ontploffing.

In oktober vorig jaar sloegen terroristen ook al toe in de Turkse hoofdstad. Toen kwamen er bij een dubbele zelfmoordaanslag voor het centraal station van Ankara 103 linkse Turken en Koerden om het leven die zich daar hadden verzameld voor een vredesdemonstratie. Die aanslagen waren het werk van terroristen van IS, die door de Koerden uit de Syrische stad Kobani werden verdreven.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch