Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vluchtelingen en visumvrij reizen voor Turken

8 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Europa en Turkije hebben op maandag een principeakkoord bereikt dat Europa uitzicht biedt op een uitweg uit de vluchtelingencrisis. Veel is nog niet uitgewerkt. Op een nieuwe top, eind volgende week, moeten de losse eindjes aan elkaar worden geknoopt.

WAT IS HET DOEL?

Een eind maken aan de ongecontroleerde vluchtelingenstroom van Turkije via de Egeïsche Zee naar Griekenland. Daarmee een ook een eind maken aan het verdienmodel van de mensensmokkelaars, en voorkomen dat nog meer mannen, vrouwen en kinderen tussen het Turkse vasteland en de Griekse eilanden de dood vinden. De Turkse premier Davutoglu spreekt daarom van een ‘in de eerste plaats humanitair’ akkoord.

IS HET EEN GOED AKKOORD?

Mensenrechtenorganisaties vinden van niet. ‘Turkije is geen veilig land’, zeggen ze.  Volgens Amnesty heeft Turkije al Syriërs teruggestuurd naar Syrië en wordt nu Irakezen en Afghanen het recht ontnomen in Europa asiel te zoeken. ,,We zijn alleen maar bezig onze problemen uit te besteden.” Een belangrijke vraag is hoe het één-op-één-principe (voor elke uit Griekenland terugkerende asielzoeker neemt Europa er één over van Turkije) zich verhoudt tot het individuele karakter van het asielrecht, en of alles wat Brussel en Ankara nu willen juridisch wel is toegestaan.

WAT IS DE SITUATIE VOOR VLUCHTELINGEN IN TURKIJE?

Turkije is het land dat de meeste vluchtelingen in de wereld opvangt: 2,3 miljoen uit Syrië en 400.000 uit Irak. Ankara begon 5 jaar geleden met de bouw van opvangkampen in de buurt van de grens met het Arabische buurland. Inmiddels zijn er 25 kampen in 10 provincies. Daar verblijven 260.000 ontheemden.

Internationale hulporganisaties prijzen de Turkse autoriteiten voor de moderne en professionele manier waarop de kampen zijn ingericht. Veel beter dan de VN kampen in Libanon of Jodanië, of de asielzoekerscentra in Griekenland of Hongarije.

Van alle asielzoekers zit 90 procent niet in de kampen. Die wonen in de grote steden zoals Istanboel, Ankara, Gaziantep en Izmir. De overgrote meerderheid werkt illegaal in naaiateliers, restaurants, in de bouw of in de landbouw. Sinds januari hebben alle vluchtelingen recht op een werkvergunning. Bijna 400.000 van de ruim 600.000 kinderen gaan naar school. Geregistreerde vluchtelingen hebben ook recht op medische zorg.

Amnesty zegt dat Turkije vluchtelingen heeft opgesloten en teruggestuurd naar oorlogsgebieden. ‘Mogelijk honderden’. Uit niets blijkt echter dat dit beleid is. Het gaat om incidenten.

IS TURKIJE KLAAR VOOR VISUMVRIJ REIZEN?

Premier Davutoglu dringt aan om Turken al vanaf juni het recht te geven om zonder visum naar de Schengen landen in Europa te reizen. Waarom in juni? Omdat in juni het EU-Turkije akkoord over het terugnemen van vluchtelingen uit Europa van kracht wordt. Turkije wil die twee aan elkaar koppelen: gelijk oversteken.

Maar er is geen koppeling. Turkije moet aan 72 criteria voldoen voor visumvrij reizen wordt ingevoerd. Turkije voldoet op dit moment nog maar aan de helft van de criteria. De Turkse paspoorten, die nu makkelijk te vervalsen zijn, is het meest heikele punt dat nog niet is opgelost. Turkije ontwikkelt op dit moment, met financiële steun van de EU, een modern, biometrisch paspoort. De EU voorziet dat Turkije pas op zijn vroegst in oktober, al een jaar eerder dan oorspronkelijk was afgesproken, aan de voorwaarden voor visumvrij reizen kan voldoen.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch