Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Europa bezorgd over persvrijheid

7 mrt
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije maakt kritische krant monddood

De Europese Unie heeft haar zorgen uitgesproken over de overname van de kritische dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die leidde tot heftige protesten en rellen in Istanboel.

Het gebeurde vrijdag, vlak voor de top over de vluchtelingencrisis waarin Turkije wisselgeld eist voor het tegenhouden van asielzoekers richting Europa. Beteugeling van de persvrijheid brengt de door Turkije verlangde gesprekken over EU lidmaatschap in gevaar.

Het hele weekeinde waren er protesten in Istanboel. Betogers vinden dat Turkije in sneltreinvaart afgleidt naar een autoritair regime. Grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid worden met voeten getreden en justitie loopt aan de leiband van de regering van president Erdogan.

Ruim 70 procent van de kranten en tv zenders zijn inmiddels propagandakanalen van de regering. Een dag na de overname van Zaman verscheen de ‘vernieuwde’ krant met alleen nog pro-Erdogan artikelen.

Op verzoek van de conservatief-islamitische regering gaf een rechtbank in Ankara vrijdagmiddag opdracht een bewindvoerder aan te stellen bij de uitgeverij van de kritische krant. Dat ging gepaard met grof geweld van de oproerpolitie, traangas en rubberkogels.

Veel lezers hadden zich uit protest tegen de aanstaande overname van hun krant opgesteld bij het gebouw van de redactie. Vrouwen met hoofddoeken vielen flauw door het buitensporige gebruik van traangas of werden met bebloede hoofden afgevoerd.

“De woede en verbittering onder de conservatief islamitische lezers van de krant is enorm”, zegt professor Asli Tunc, hoofd van de faculteit van communicatiewetenschappen aan de Bilgi universiteit in Istanboel. “Dit is een nieuwe aanslag tegen de vrijheid van meningsuiting”.

Kort nadat de bewindvoerder onder begeleiding van de oproerpolitie het gebouw was binnen gegaan, werd de hoofdredacteur van Zaman ontslagen, de inlogcodes van de journalisten onbruikbaar gemaakt, en het digitale archief  vernietigd.

De rechtbank gaf geen uitleg bij het besluit om een bewindvoerder aan te stellen. Regeringsgezinde kranten maakten bekend dat de overname deel uitmaakt van het onderzoek naar de staatsondermijnende activiteiten van de aanhangers van Fethullah Gülen (74). Deze invloedrijke, in de Verenigde Staten wonende islamitische leider, was tot 2010 een belangrijke bondgenoot van Erdogan en diens AK partij. Meningsverschillen over Israël, de PKK en de Gezi-protesten tussen Gülen en Erdogan leidden in december 2013 tot een definitieve breuk. Toen werden 52 verdachten opgepakt in verband met smeergeld, corruptie, en fraude. Allen hadden connecties met AKP ministers.

Erdogan noemde het corruptieonderzoek een poging zijn regering ten val te brengen door aanklagers en rechters die banden zouden hebben met Gülen. Diens beweging wordt sindsdien door Erdogan een ‘terroristische organisatie’ genoemd en is door de nationale veiligheidsraad bestempeld tot ‘staatsvijand’.

De krant Zaman is het jongste slachtoffer van de heksenjacht die in opdracht van Erdogan is ontketend.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch