Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkije vreest opbouw van PKK-istan aan grens’

19 feb
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Voor het eerst in 5 jaar jaar mengen Turkse militairen zich actief in de Syrische burgeroorlog. Niet door IS te bombarderen, maar al een week ‘terroristen’ van de Koerdische YPG. Die aanvallen worden opgevoerd nu volgens de Turkse autoriteiten is bewezen dat het bloedbad onder Turkse militairen in Ankara werd aangericht door een YPG militant.

Verbazend snel wisten forensische experts de identiteit te achterhalen van de dader van de zelfmoordaanslag waarbij 27 militairen en een burger omkwamen. Salih Necar (24), een Syrische Koerd die banden had met de YPG, en met logistieke steun van de PKK zijn terreurdaad voorbereidde, aldus premier Davutoglu.

Turkse diplomaten gaan het bewijsmateriaal van de ‘directe link met de terroristische YPG’ overhandigen aan de VN Veiligheidsraad. Dreigend zei de premier dat landen die deze ‘vijand van Turkije’ steunen hun status als vrienden zullen verliezen. Wie hij daarmee aansprak? Vooral Navo bondgenoot Amerika. Het Pentagon en het Witte Huis zullen zich door de verontwaardigde toon uit Turkije niet van de wijs laten brengen. Hun belangrijkste prioriteit in Syrië is IS elimineren. En in die strijd zijn de Koerden hun belangrijkste partner.

In dat opzicht staan de bondgenoten Turkije en Amerika lijnrecht tegenover elkaar en de spanning over de Syrische Koerden neemt met de dag toe.

Turkije heeft een complexe relatie met Koerden. Van de bijna 30 miljoen Koerden wonen de meesten verspreid over Turkije (15 miljoen), Irak (6,5 miljoen), Syrië (2 miljoen), en Iran (5 miljoen).

In de optiek van de Turkse politieke en militaire elite zijn er ‘slechte’ Koerden, ‘terroristen’ zoals de Turkse PKK en de Syrische zusterorganisatie PYD. En ‘goede’ Koerden, zoals in de autonome regio Koerdistan in Noord-Irak. Dit olierijke gebied is de laatste jaren de op een na belangrijkste handelspartner van Turkije. “De ironie is dat de ‘goede’ Koerden van vandaag twee decennia geleden de ‘slechte’ Koerden waren”, aldus de Turkse analist Burak Bekdil. De president van Koerdisch Noord-Irak, Masoud Barzani, werd in het verleden een ‘tribale bendeleider’ genoemd. Nu wordt hij als een staatsman met alle égards door de premier en de president van Turkije ontvangen.

Erdogan heeft in zijn jaren als premier hervormingen doorgevoerd om een eind te maken aan de discriminatie van de Koerden en aan de al sinds 1984 durende strijd met de PKK. Onderhandelingen begonnen met PKK-leider Öcalan ondanks groot verzet van de nationalisten. “Ik ben bereid de gifbeker leeg te drinken om het Koerdische probleem op te lossen”, zo zei hij toen. “Als hij erin slaagt een politieke oplossing te vinden voor het Koerdische probleem kan hij de Lincoln (die de slavernij afschafte) van Turkije worden”, zo schreef Murat Yetkin, hoofdredacteur van een Turkse krant.

De wapenstilstand en het vredesproces, die ruim twee jaar duurden, werden vorige zomer aan flarden geschoten. Het bloedvergieten van beide kanten laaide weer op.

Het succes van de Koerden in Syrië om met steun van de Amerikanen en de Russen een autonome zone te creëren, inspireerde de PKK om de wapens weer op te nemen en daarmee in Turkije zelfbestuur af te dwingen. De stadsguerrilla van de afgelopen maanden en aanslagen met bermbommen zoals gisteren moeten Ankara op de knieën dwingen. Dat is een illusie. Turkije zal de PKK onder dwang van wapengeweld nooit geven wat ze eisen.

Ook Erdogan is ten prooi gevallen aan de oude illusie dat hij met militaire middelen zowel de PKK als de YPG-militie zijn wil kan opleggen. Nu het vredesproces is opgeblazen zijn zowel de pro-PKK Koerden als de aan hen gelieerde Syrische Koerden ‘vijanden van Turkije’. Dus is het begrijpelijk dat Ankara de opbouw van ‘een PKK-istan’ aan zijn zuidgrens als een dreiging ziet, aldus politiek commentator Mustafa Akyol. Optimisten benadrukken echter dat het voorbeeld van de Koerden in Noord-Irak leert dat de vijanden van nu de partners van de toekomst kunnen worden.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch