Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Bloedbad onder Turkse militairen

18 feb
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Tientallen doden door explosie in hoofdstad Ankara

Bij een zware bomaanslag op militairen in het hart van de Turkse hoofdstad Ankara zijn gisteravond zeker 28 doden en minstens 61 gewonden gevallen. De Koerdische PKK wordt gezien als de hoofdverdachte achter ‘deze verraderlijke aanval’.

Het doelwit van de terroristen waren bussen met beroepsmilitairen die in de drukke avondspits moesten wachten voor een stoplicht. Vier bussen brandden volledig uit nadat een auto vol explosieven om 18.30 uur tot ontploffing werd gebracht.

De aanslag vond plaats in de regeringswijk Cankaya op nog geen 300 meter van het parlement, in de buurt van het hoofdkwartier van de strijdkrachten, en het kantoor van premier Ahmet Davutoglu.

De minister-president zegde zijn voorgenomen bezoek voor vandaag aan Brussel meteen af om het crisisberaad te kunnen coördineren. In Brussel zou hij aanwezig zijn bij het voorberaad van een ‘kopgroep’ van EU-landen, die op uitnodiging van Oostenrijk vandaag bijeenkomen om het voortouw te nemen bij het formuleren van voorstellen om de vluchtelingencrisis beheersbaar te maken.

Gouverneur Mehmet Kilicdar was de eerste die mededelingen deed over het voorlopige aantal slachtoffers. De regering, die op het moment van de bomaanslag samen met president Erdogan bijeen was voor veiligheidsberaad, kondigde onmiddellijk een verbod af op het verspreiden van nieuws. Dat is een standaard reflex van de autoriteiten in een poging het nieuws te controleren, maar de media overtraden dat verbod ook nu weer massaal. Dat was ook het geval toen een terrorist van IS vijf weken geleden een zelfmoordaanslag pleegde op toeristen in Istanboel. Bij die aanslag kwamen 10 Duitse vakantiegangers om het leven.

“Terreur heeft verraderlijk toegeslagen in Ankara. Wij veroordelen deze aanval met alle kracht”, aldus woordvoerder Ömer Çelik van de regeringspartij AKP.

Ook de Turkse generale staf, de Britse en de Amerikaanse ambassadeur veroordeelden de aanslag, en spraken hun medeleven en steun uit aan Turkije en de nabestaanden van de slachtoffers.

Hoewel geen enkele groep zich verantwoordelijk stelde voor het bloedbad, was de Koerdische PKK meteen hoofdverdachte. Zij zouden hiermee mogelijk wraak willen nemen voor de honderden gewapende PKK rebellen die de afgelopen maanden door het Turkse leger bij gevechten zijn gedood in Koerdische steden in het zuidoosten van Turkije. Mogelijk ook is het een vergelding voor de Turkse bombardementen van de afgelopen dagen op stellingen in het noorden van Syrië van Koerdische militieleden die gelieerd zijn aan de PKK.

IS extremisten hanteren vaak zelfmoordaanslagen tegen burgers, zoals de bomaanslag in Ankara op 10 oktober vorig jaar waarbij ruim 100 doden vielen. De aanvallen van de PKK zijn meestal gericht tegen militairen en politie.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch