Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije gooit olie op het vuur

15 feb
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Juist nu een tijdelijke wapenstilstand in Syrië moet ingaan om humanitaire hulp te kunnen verlenen, laat Turkije de strijd escaleren door posities van Syrische Koerden te bombarderen.

MARC GUILLET en GERBEN VAN ‘T HOF

NAVO-bondgenoot Turkije beschiet stellingen van de belangrijkste Amerikaanse bondgenoot in Syrië, de Koerdische YPG-militie. Turkije wil met de bombardementen bereiken dat de Koerden zich terugtrekken van het militaire Menagh-vliegveld dat eenheden van de YPG-militie veroverden op troepen van het extremistische al-Nusra Front. Het gaat om gebied ten zuiden van de stad A’zaz, op amper 7 kilometer van de Turkse grens.

Het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn woest en willen dat Turkije de aanval onmiddellijk stopt. Ook de YPG-militie kreeg het verzoek de strijd om terreinwinst te staken om verdere escalatie te voorkomen.

Koerdische strijders in Syrië worden zowel door Amerika als Rusland gesteund. Turkije beschouwt de YPG niet als bondgenoten in de strijd tegen IS, maar als ‘terroristen’, omdat ze banden hebben met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

De Syrische Koerden zijn al weken bezig met het veroveren van gebieden in het noordwesten van Syrië aan de Turkse grens. Ze hopen van heel noordelijk Syrië een autonoom Koerdisch gebied te kunnen maken.

Dat is een nachtmerrie voor Turkije, omdat dat de Koerdische PKK in eigen land verder inspireert om door te gaan met de gewapende strijd voor zelfbestuur in het zuidoosten van Turkije.

Frankrijk eist dat Turkije onmiddellijk stopt met de aanvallen op Syrische Koerden. Partijen moeten hun best doen om de afspraken over een staakt-het-vuren na te komen, aldus de regering in Parijs.

Vrijdag kwamen zeventien landen overeen de strijd in Syrië tijdelijk te staken, zodat humanitaire hulp kan worden geboden aan de noodlijdende Syrische bevolking. In Jarmuk, bij Damascus, kregen duizenden mensen na een belegering van 9 maanden dit weekend van de VN-organisatie UNRWA weer eten, drinken en medicijnen. Verder wist het Rode Kruis vier vrachtwagens met hulpgoederen naar de zwaarbevochten stad Douma te krijgen.

Maar op andere plaatsen in Syrië is het vooralsnog niet mogelijk de bevolking te hulp te schieten. Tal van landen bombarderen gebieden die onder controle staan van de extremistische groep Islamitische Staat. Ook Saoedi-Arabië is zich dit weekend actief in de strijd gaan mengen door straaljagers te sturen.

In het westen van Syrië voeren Russische gevechtstoestellen sinds eind september aanvallen uit om het Syrische leger te ondersteunen. Door die aanvallen zijn de spanningen tussen het Westen en Rusland hoog opgelopen. De bommen zouden niet uitsluitend stellingen van terreurgroepen als IS treffen – zoals het Kremlin beweert – maar juist Syrische burgers en gematigde milities die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De Russische premier Medvedev veegde de verwijten dit weekend van tafel. Hij stelt dat de Amerikanen en hun bondgenoten juist nauwer met hem moeten samenwerken om ‘beestachtige’ terreurgroepen uit te roeien. ,,Het is wij, of zij,” aldus de premier.

Met de luchtsteun van Rusland heeft het Syrische leger de strop rond het door rebellen bezette deel van Aleppo, de grootste stad van het land, verder weten aan te trekken. De militairen veroverden Tamoura, een dorp dat uitkijkt op enkele bastions van de opstandelingen.

Ook Tel Rifaat, een bolwerk van de ultraconservatieve groep Ahrar al-Sham, kreeg dit weekend volgens activisten meer dan veertig luchtaanvallen te verduren. De verwachting is dat als Tel Rifaat valt, alle noordelijke delen van Aleppo volgen.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos