Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Smokkelaars bieden 1100 paspoorten aan

5 feb
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Na zes maanden speurwerk naar criminele netwerken van mensensmokkelaars heeft de Turkse recherche bij een grootscheepse actie in Istanboel meer dan 1100 paspoorten in beslag genomen. Bij de internationale reis- en identificatiedocumenten uit 50 landen zit ook een onbekend aantal Nederlandse paspoorten.

De marechaussee heeft de nummers van de documenten opgevraagd bij de Turkse autoriteiten om na te gaan of het gaat om paspoorten die als vermist waren opgegeven.

In acht wijken viel de politie met veel machtsvertoon binnen bij 14 appartementen. Zeker 8 verdachten die betrokken zouden zijn bij het organiseren en verkopen van de all inclusive smokkelreizen naar EU-landen werden gearresteerd.

Bijna 200 migranten, onder meer uit Syrië, Iran en Afghanistan, die met de illegale paspoorten naar Europa zouden vliegen, werden eveneens in hechtenis genomen.

Bij de invallen trof de politie ook vervalste rijbewijzen aan, identiteitskaarten, 200 instapkaarten voor vliegreizen en 10 stempels van de beide internationale luchthavens in Istanboel, Atatürk en Sabiha Gökçen. De mensensmokkelaars boden het hele pakket aan voor 13.000 euro per migrant.

De grootscheepse actie in Istanboel is een voorbeeld van het nieuwe beleid van de Turkse autoriteiten. Onder druk van de overeenkomst die Turkije eind november met de EU sloot om meer te doen tegen de grote stroom illegale migraten naar Griekenland, beginnen politie en justitie harder op te treden tegen mensensmokkelaars.

Alleen al in de maand januari zijn er ruim 30 smokkelaars gearresteerd, terwijl er over heel 2015 nog geen 60 werden opgepakt.

Vice-premier Numan Kurtulmuş kondigde eerder deze week aan dat het smokkelen van vluchtelingen veel zwaarder zal worden gestraft. Er wordt een nieuwe wet voorbereid om smokkelaars van migranten strafrechtelijk te vervolgen wegens ‘terrorisme’ en ‘lidmaatschap van een criminele organisatie’.

Volgende week komt de Turkse premier Ahmet Davutoglu naar Den Haag om met premier Mark Rutte te overleggen over de vluchtelingencrisis, over het plan-Samsom, en over het probleem dat er ondanks de Turkse beloften de afgelopen twee maanden niet minder maar meer vluchtelingen illegaal via Turkije naar Griekenland zijn gegaan.

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch