Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Gewonde Koerden vast in kelder Turkse stad Cizre

1 feb
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse stad Cizre is al 8 dagen een hel voor 28 Koerden die zitten opgesloten in een kelder. Hun zwaar gehavende pand ligt in de vuurlinie van gevechten tussen PKK jongeren en anti-terrorisme troepen.

Van de 22 gewonden zijn er 7 aan hun verwondingen bezweken. Hun stoffelijke resten liggen ook in de kelder.

Onder de gewonden in de Cudi wijk zijn een jongen van 13 en een meisje van 16. Zijn proberen hun wonden met papieren zakdoekjes te verzorgen en zijn gedwongen te slapen naast de stinkende lijken.

Ambulances kunnen de doden en gewonden niet ophalen en vervoeren, doordat ze steeds onder vuur worden genomen in de wijk waar een felle strijd woedt tussen Turkse troepen en bewapende Koerden van de PKK die daar een stadsguerrilla zijn begonnen en zelfbestuur hebben uitgeroepen.

Granaten

cizre dodenDe oorlogstaferelen die de stad aan de rivier de Tigris en de Syrische grens al sinds augustus teisteren, beginnen steeds meer op de Syrische burgeroorlog te lijken. Zeker 100.000 van de 110.000 inwoners van Cizre zijn gevlucht voor het geweld. Volgens het leger zijn er in Cizre al 275 PKK militanten gedood.

Het gebouw waar de Koerden schuilen, werd gisteren weer getroffen door granaten. De afgelopen 24 uur is er niets meer van de mensen in de kelder vernomen.

De gouverneur van de provicie maakte bekend dat er 5 militairen en politietroepen verwondingen opliepen toen ze bij een poging de mensen in de kelder te evacureren werden beschoten door PKK jongeren met raketwerpers.

Vrouwen, onder wie moeders van sommigen in de schuilkelder, maakten zich gistermiddag op om met witte vlaggen in de richting te lopen van het belegerde huis. Nog buiten de wijk waar het menselijke drama zich afspeelt, werden ze door de politie gearresteerd.

Hongerstaking

Parlementsleden van de Koerdische partij HDP zijn uit protest een hongerstaking begonnen in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij beschuldigen de AKP-regering en de militairen ervan de ambulances, die op 600 meter van de schuilkelder staan, bewust tegen te houden.

Premier Davutoglu reageerde woedend op de kritiek. “Wij zijn verwikkeld in een strijd tegen het terrorisme, en we doen alles wat mogelijk is om gewonden naar ziekenhuizen te vervoeren, ongeacht of het om terroristen gaat. Maar ambulances kunnen daar alleen komen als de terroristen weggaan en zich overgeven”.

Europarlementariër Kati Piri (PvdA) en Turkije-rapporteur Kati Piri heeft een dringend beroep gedaan op de autoriteiten om artsen en verplegers onmiddellijk toegang te verschaffen tot gewonden in steden als Cizre.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens droeg Turkije vorige week op de ambulances door te laten om gewonden of doden op te halen.

Volgens mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch gebruiken de Turkse veiligheidstroepen buitensporig veel geweld en zijn er daardoor ook onnodig veel burgers om het leven gekomen.

In Cizre geldt al sinds 14 december een uitgaansverbod. Dat dient ‘om de burgers te beschermen’ tijdens anti-terrorisme operaties om de wijken schoon te vegen , aldus het leger.

De vrees bestaat dat het aantal doden in de schuilkelder verder zal oplopen als de impasse niet snel wordt doorbroken.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch