Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Levenslang geëist tegen Turkse journalisten

28 jan
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In Turkije is tegen twee prominente journalisten een levenslange celstraf geëist wegens het onthullen van ‘staatsgeheimen’. De twee zitten al sinds november achter tralies in voorarrest.

Journalistenorganisaties zoals Reporters zonder Grenzen, hebben tegen het arresteren en aanklagen van de journalisten geprotesteerd als een voorbeeld hoe de Turkse autoriteiten steeds meer proberen de persvrijheid te beknotten en kritischge journalisten te intimideren.

Hoofdredacteur Can Dündar en politiek verslaggever Erdem Gül van de krant Cumhuriyet worden in de 473 pagina’s tellende aanklacht beschuldigd van militaire en politieke spionage, het helpen van een terroristische organisatie, en een poging om de democratisch gekozen regering omver te werpen.

Op 29 mei vorig jaar, vlak voor de parlementsverkiezingen, publicerde de krant foto’s en videobeelden van trucks van de Turkse geheime dienst MIT waarin onder een lading medicijnen kratten met zware wapens en munitie verborgen waren. De trucks waren tegengehouden in het zuiden van Turkije toen ze op weg waren naar Syrië om de door Turkije gesteunde Turkmeense rebellen te helpen.

De krant schreef dat die wapens bedoeld waren voor jihadisten in Syrië.

President Erdogan was ziedend. Hij noemde de informatie onjuist en het feit dat de krant de beelden en de informatie verspreidde, hoewel er een publicatieverbod gold voor deze omstreden zaak, was volgens hem ‘landverraad’. Hij diende meteen een aanklacht in en dreigde dat degenen die dit verhaal naar buiten hadden gebracht er ‘een hoge prijs voor zullen betalen’. Een nieuw bewijs volgens kritici in Turkije en in Europa dat er in Turkije steeds minder sprake is van een onafhankelijke en onpartijdige justitie.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch