Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Investeerders sceptisch over Turks charmeoffensief

28 jan
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: De Tijd

De Turkse premier Ahmet Davutoğlu is in een verschroeiend tempo buitenlandse investeerders warm aan het maken voor Turkije. Bij de belangrijke investeerders zijn ook Belgen. ‘Maar Turkije heeft veel troeven verkwanseld’.

Onvermoeibaar blijft premier Ahmet Davutoğlu het uitleggen: Turkije is synoniem met stabiliteit en succes. “Ondanks twee verkiezingen, instabiliteit om ons heen, en terroristische aanslagen, is onze economische groei doorgegaan”. Hij belooft nieuwe hervormingen om de economie nog verder te moderniseren. Tussen de regels door is zijn boodschap steeds: ‘Kom met uw kennis en kapitaal naar ons land en doe mee’.

In Londen, het financiële hart van de wereld, hield hij vorige week zijn pep talks. In het Chatham House, op een conferentie van investeerders georganiseerd door de Bank of America Merrill Lynch, bij andere seminars van het financiële persagentschap Bloomberg, de zakenbank Goldman Sachs en de Foreign Economic Relations Board.

In een opiniestuk voor de Wall Street Journal benadrukte hij dat Turkije ‘de hoogste groei heeft van alle Oeso-landen, met een gemiddelde van 5,4% van 2010 tot 2014. Vorig jaar was de groei 4%, meer dan het dubbele van veel vergelijkbare opkomende markten’.

Na Londen zette hij zijn charmeoffensief bij buitenlandse investeerders voort in Davos tijdens het World Economic Forum. En vandaag is hij in Duitsland om het imago van Turkije te verbeteren.

Uit de reacties blijkt echter dat zijn beloften over structurele hervormingen, strijd tegen corruptie en een flexibelere arbeidsmarkt met de nodige scepsis worden ontvangen.

Jozef Suykens, een Belgische consultant in Istanbul met 15 jaar Turkije-ervaring, wijst op de negatieve politieke ontwikkelingen en toegenomen risico’s die nieuwe investeerders afschrikken. “Turkije heeft veel troeven verkwanseld. Door de islamisering, door de groeiende betrokkenheid bij de oorlog in Syrië, en de conflicten met Egypte, Libië, Israël en Rusland is Turkije minder aantrekkelijk geworden. Nieuwe investeerders zijn witte raven”.

De meest gestelde vraag van buitenlandse investeerders is nu ‘Hoe ver is Istanbul van de Syrische grens?’, volgens een rapport van Ernst & Young dat eind vorige week uitkwam.

ok debont_DSC4037 (1)Terughoudendheid voor nieuwe avonturen neemt toe. Toch blijven ondernemers geïnteresseerd in kansen op de $800 miljard grote Turkse markt. De Vlaamse Betonfabriek De Bonte, die sinds 2011 in Izmir produceert, gaat misschien een nieuwe site starten op 150 km van de Syrische grens. “Het is effectief niet de veiligste regio en we zeggen dan ook niet meteen volmondig ‘ja’, maar af en toe moet je risico’s nemen in het leven toch?”, zegt medezaakvoerder Ellen De Bonte over het voorstel van hun Turkse partner.

Ondernemers uit België  zijn de op vijf na grootste investeerders in Turkije in de periode 2002 tot 2015, aldus data van de Turkse Centrale Bank. Raphaël Pauwels, Vlaams economisch vertegenwoordiger op het Consulaat-Generaal van België in Istanbul, bevestigt de aanhoudende belangstelling. “In december was hier nog een handelsmissie van een 15-tal Vlaamse bedrijven. Meerdere logistiekers, voorts uit sectoren als waste treatment, building maintenance, leder, fruit en groenten, zonwering, bouwmaterialen”.

Sluitende cijfers over investeringen heeft de vertegenwoordiger van Flanders Investment & Trade niet. “Bedrijven zijn immers geenszins verplicht het ons te melden wanneer ze hier investeren.”

Vast staat wel dat Turkije ondernemers zoals De Bonte uit Waasmunster hard nodig heeft voor een duurzame groei. Door het grote tekort op de lopende rekening – 5% van het bruto binnenlands product – is Turkije enorm afhankelijk van vers buitenlands kapitaal.

Het netto bedrag aan buitenlandse investeringen van en naar Turkije, is met 73% afgenomen van $13,5 miljard in 2011 naar $3,6 miljard in 2014. Fusies en acquisities zijn het afgelopen jaar met 32% ingezakt ten opzichte van 2014, terwijl 2015 wereldwijd gezien een recordjaar was wat betreft M&A.

Cruciale criteria bij elke investering in het buitenland zijn: strijd tegen corruptie, onafhankelijkheid van justitie, en het ondernemersklimaat. Op geen van deze drie terreinen heeft Turkije veel vorderingen gemaakt. Dus of dat charmeoffensief gaat werken? “Ik vrees ervoor”, stelt Ellen De Bonte somber.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch