Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Heksenjacht op kritische academici in Turkije

16 jan
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Arrestatie, ontslag, bedreigingen: intellectuelen die het harde optreden van het leger tegen de Koerdische PKK aan de orde stellen, hebben het in Turkije zwaar te verduren. President Erdogan ziet deze Academici voor Vrede als landverraders

Agenten van de anti-terreurpolitie hebben gisteren op diverse universiteiten in Turkije meer dan 20 academici gearresteerd op verdenking van het ‘maken van propaganda voor een terroristische organisatie’.

Hun namen komen voor op een ‘petitie voor vrede’ waarin ruim 1.128 academici van 89 universiteiten harde kritiek uiten op de militaire operaties met ‘zware wapens die alleen maar tijdens een oorlog worden gebruikt’.

Zij dringen er bij de regering op aan om ‘op te houden met de opzettelijke slachting en deportatie van de Koerden en andere volken in de regio’. Zij verwijten het leger en de autoriteiten dat zij de burgers in steden als Cizre, Silopi, Silvan, Nusaybin ‘hebben veroordeeld tot honger door de uitgaansverboden die al weken duren’.

De ‘Academici voor Vrede’ eisen in hun verklaring dat onafhankelijke waarnemers uit Turkije en het buitenland toegang krijgen tot het conflictgebied aan de grens met Irak en Syrië om te kunnen rapporteren over de schendingen van de mensenrechten.

Landverraders

President Erdogan reageerde woedend op de kritiek van de wetenschappers. Hij beschuldigde hen ervan landverraders te zijn, en te werken voor voor buitenlandse vijanden die er op uit zijn de nationale veiligheid van Turkije te ondermijnen. Erdogan verweet hen met geen woord te reppen over de ‘bloedbaden die de terroristen aanrichten en de rechten van onze burgers schenden’. Hij riep het openbaar ministerie op actie te ondernemen tegen ‘deze zogenaamde intellectuelen die aan de kant staan van de tirannie’.

Meteen na de uitval van Erdogan begonnen regeringsgezinde media een heksenjacht tegen de intellectuelen. Openbare aanklagers begonnen arrestatiebevelen op te stellen voor de academici. Diverse professoren en docenten werden door hun universiteiten ontslagen. Op veel universiteiten werden posters opgehangen met de oproep om de ondertekenaars van de petitie te ontslaan.

Maffiabaas Sedat Peker publiceerde een brief aan de academici op zijn site waarin hij dreigt dat hij zich ‘wil douchen met jullie bloed’.

Niet alleen de ondertekenaars van het vredesmanifest zijn slachtoffers van de huidige heksenjacht.

Tegen Ayse Cetin, een jonge onderwijzeres uit de Koerdische stad Diyarbakir, loopt ook een strafrechtelijk onderzoek op beschuldiging van ‘terroristische propaganda’. Zij had tijdens een populaire late night show op tv gesmeekt op te houden met het geweld. “Alsjeblieft, stop met het doden van kinderen’.

Geen kritiek op PKK

Ook bij liberale columnisten die niet aan de kant van de regering staan is het feit dat de ondertekenaars van het manifest geen kritiek uiten op het geweld van de PKK verkeerd gevallen. “Het negeren van de PKK terreur kan niet worden gerechtvaardigd met enig menselijk, ethisch of academisch argument”, aldus Taha Akyol.

Het ergste van het huidige klimaat van escalerende intolerantie is ‘het gebrek aan empathie bij veel Turken voor het lot van onze Koerdische burgers’, aldus Suat Kiniklioglu, directeur van een denktank in Ankara. Het gevolg is dat er ‘steeds meer Koerden zich vervreemd voelen van de rest van het land’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch