Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije gooit voor het eerst de deur dicht voor Syriërs

11 jan
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Kentering in Turks beleid

Zeker 100 Syrische migranten die via  Turkije naar Europa wilden, zijn onder dwang teruggestuurd naar Syrië. Het is de eerste keer dat Turkije Syrische migranten weigert.

Ankara heeft hiermee een eind gemaakt aan haar 6 jaar oude beleid van visumvrij reizen voor alle Syriërs. Elke migrant die per boot of vliegtuig met een Syrisch paspoort, maar zonder Turks visum vanuit een ander land dan Syrië probeert Turkije binnen te komen, wordt geweerd en teruggestuurd.

De 100 migranten maakten deel uit van een groep van bijna 400 die vanuit Damascus via de Libanese hoofdstad Beiroet naar Turkije wilden reizen. In Beiroet bleken zij echter niet in het bezit van een visum. Iets wat tot dit weekend werd geaccepteerd. Nu zijn zeker 100 van hen meteen op het vliegtuig terug naar Syrië gezet. De rest wacht hetzelfde lot.

Amnesty International, noemt het terugsturen ‘schokkend’. “Het stelt deze mensen bloot aan dodelijk gevaar”, zo zegt Sherif Elsayed-Ali, hoofd van de afdeling migranten- en vluchtelingenrechten. Hij dringt er bij de autoriteiten op aan zich te houden aan hun internationale verplichtingen en ‘onmiddellijk te stoppen met het deporteren van migranten’.

Het nieuwe beleid van Turkije is onderdeel van de afspraken die de Turkse autoriteiten eind november met de EU hebben gemaakt om in ruil voor 3 miljard euro de grenzen dicht te timmeren en te voorkomen dat asielzoekers illegaal Griekenland binnenkomen. Vluchtelingen die Syrië verlaten via grensovergangen in het zuidoosten van Turkije, mogen om humanitaire redenen nog wel zonder visum binnen. In de praktijk staat de deur echter nog maar op een kiertje. Alleen mensen die gewond zijn of vluchten voor geweld dat zich dicht bij de grens afspeelt worden nog toegelaten. Daarom groeit het aantal migranten dat via andere landen naar Turkije reist, aldus de autoriteiten, vaak met een vals paspoort.

Donderdag, een dag voor het ingaan van het nieuwe Turkse beleid, liet EU vice-president Timmermans nog zijn onvrede blijken over de Turken. Hij zei ‘verre van tevreden’ te zijn over de resultaten van hun pogingen het aantal asielzoekers terug te dringen. Timmermans, die vandaag in Ankara is, zal bij premier Davutoglu aandringen op effectiever optreden. Ook premier Rutte zei gisteren dat er haast is geboden. De toestroom van grote groepen vluchtelingen naar Europa moet voor het voorjaar nog fors omlaag, vindt hij. Want zodra het beter weer wordt, zal de migrantenstroom weer aanzwe llen. Rutte: “Alles is er op gericht de stroom naar nul te brengen”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch