Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Macaber record: 36 dode vluchtelingen aangespoeld in Turkije

6 jan
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse hulpverleners hebben gisteren tientallen levenloze lichamen van vluchtelingen geborgen. Ze waren aangespoeld aan diverse stranden langs de Egeïsche kust.

De twee boten waarmee de migranten probeerden het Griekse eiland Lesbos te bereiken kaspseisden tijdens onweersbuien in stormachtig winterweer. Verspreid over de stranden van Ayvalik en Dikili troffen medewerkers van hulpverleningsdiensten en de politie 36 verdronken lichamen aan. Velen met hun zwemvesten aan. Mannen, vrouwen en een groot aantal kinderen. De vrees bestaat dat het dodental nog zal oplopen.

Het gaat om het grootste aantal verdronken vluchtelingen op een dag. De migranten waren afkomstig uit Irak en Algerije.

Patrouilleboten van de Turkse kustwacht slaagden er in om uit twee boten 62 verkleumde en onderkoelde migranten in veiligheid te brengen. Ambulances brachten hen naar ziekenhuizen waar ze eerste hulp kregen en warm konden worden. Daarna zijn ze overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

Door het slechte weer en omdat het hartje winter is, wordt het steeds gevaarlijker om met ondeugdelijke en overvolle bootjes de overtocht naar Griekenland te wagen. De afgelopen maand zijn er als gevolg van het koudere weer aanzienlijk minder vluchtelingen over zee naar Europa gegaan. Maar kennelijk zijn er nog steeds die ondanks de toegenomen risico’s hun leven en dat van hun kinderen in de waagschaal willen stellen om Europa te bereiken.

Het drama van gisteren is al het vierde in de afgelopen twee weken. Eind december verdronken er voor de Turkse kust 43 migranten in drie dagen.

In het afgelopen jaar zijn er 3.700 vluchtelingen verdronken.

Turkije heeft, na druk van de EU, het aantal patrouilles voor de kust opgevoerd en zet meer manschappen in. Maar de grillige kust met zijn talloze baaien en inhammen is zo lang dat het onmogelijk is alle bootjes tegen te houden.

Turkije heeft de EU beloofd de toestroom van vluchtelingen naar Europa in te dammen, maar weet dat dat vrijwel een onmogelijke opgave is. Toch probeert men er alles aan te doen om zijn goede wil te tonen, want in ruil voor het onderscheppen van vluchtelingen en het aanpakken van smokkelaars is Turkije visumvrij reizen beloofd en een versnelling van de toetredingsonderhandelingen met de EU.

 

 

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch