Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Russische boycot is zware slag voor Turkije

5 jan
2016
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Maatregelen kosten miljarden aan inkomsten

Rusland draait Turkije de duimschroeven aan als vergelding voor het neerhalen van een Russische straaljager eind vorig jaar. Moskou heeft de vergunning ingetrokken van 16 Russische touroperators die Turkije-reizen aanbieden. Ook is het Turkse toerismebureaus en hotels verboden om in Rusland te opereren.

Deze nieuwe en al eerder aangekondigde strafmaatregelen, die Turkije miljarden aan inkomsten zullen schelen, zijn vanaf 1 januari van kracht.

Daarnaast heeft het Kremlin de eisen voor het neerschieten van een SU-24 gevechtsstraaljager eind november vorig jaar, verder aangescherpt en uitgebreid. Turkije moet excuses aanbieden, compensatie betalen, de piloot die het toestel neerschoot berechten, en de Turkse strijder in Syrië die een van de twee Russische piloten doodschoot toen die met zijn parachute naar beneden kwam, ook vervolgen.

Onderdeel van het nieuwe beleid is een voetbalboycot. Alle Russische voetbalclubs, die normaal tijdens de winterstop aan de Turkse Rivièra komen trainen blijven weg. Een gevoelige klap, omdat de Russische clubs 75 procent van alle inkomsten van het voetbaltoerisme in Antalya voor hun rekening nemen.

Ruim 20 landen hebben hun voorgenomen trainingskampen uit veiligheidsoverwegingen afgezegd: een verliespost van 52 miljoen euro.

Verder is het Russische bedrijven per 1 januari verboden om Turkse werknemers aan te nemen.

De 47 Turkse bouwondernemers die in Rusland actief zijn en daar voor 4 miljard dollar aan bouwcontracten hebben, mogen alleen afmaken waar ze mee bezig zijn, maar komen niet langer in aanmerking voor nieuwe projecten.

Turkse ondernemers uit de landbouw, tuinbouw en veeteelt lijden ook forse schade door het exportverbod van hun producten naar Rusland. Onderdeel van het uitgebreide pakket aan sancties is dat de export van tomaten, sinaasappelen, abrikozen, appels, komkommers, broccoli en courgettes met ingang van 1 januari is verboden. Turkije exporteerde voor bijna 1 miljard euro aan groente en fruit naar Rusland in 2014.

LALELI'DEKI TEKSTIL PIYASASI RUSYA BASTA OLMAK UZERE DIGER SLAV ULKELERI, TURKI CUMHURIYETLER, AFRIKALILAR VE ARAPLARDAN BUYUK ILGI GORUYOR FOTOGRAFLAR:SUHEDA AYKUT

De toerismesector, die voor 12 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product van Turkije, begint al de gevolgen te voelen van de Russische toerismeboycot. “Vorig jaar hadden we in de winter nog veel Russische gasten”, zegt Can Bölek, eigenaar van het restaurant Constantine’s Ark vlak bij de Hagia Sophia. “Sinds de crisis met Moskou, zijn er vrijwel geen Russische toeristen meer”.

Ook Osman Ayik, hoofd van de Turkse hoteliers federatie, klaagt. “We kunnen het ons niet veroorloven de Russische markt te verliezen. Het is na Duitsland de grootste bron van inkomsten voor onze toerismesector. We hadden in 2015 al 800.000 Russische toeristen minder als gevolg van de economische crisis in Rusland. Talloze hotels verlaagden de prijzen, maar dat was onvoldoende om meer toeristen te trekken”.

In de textielwijk Laleli, vlakbij de Grote Bazaar, is het opvallend stil. Deze wijk met zo’n 7.000 winkels die kleding, stoffen, lingerie en lederwaren verkopen, is het hart van de tasjeshandel met Rusland en de voormalige Sovjet-republieken. Met die export wordt naar schatting 8 miljard euro verdiend. In plaats van blonde en bleke Russische handelaren zijn er nu vooral Afrikaanse klanten in de winkels.

Volgens de Europese ontwikkelingsbank EBRD zullen de sancties een negatieve invloed van 0,3 tot 0,8 procent hebben op de groei van de Turkse economie.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch