Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken alert op aanslag tijdens de jaarwisseling

31 dec
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In de Turkse hoofdstad Ankara hebben agenten van de anti-terrorisme politie gisteren twee verdachten aangehouden die voorbereidingen troffen om tijdens de jaarwisseling zelfmoordaanslagen te plegen.

Volgens het staatspersbureau Anadolu hielden agenten van de speciale politie-eenheid de mannen aan nadat zij zich op een verdachte manier hadden opgehouden in de buurt van het Kizilay plein. Dat ligt in het centrum van Ankara en is met zijn vele bars en restaurants een populaire plek om oudjaar te vieren en het nieuwe jaar in te luiden.

De openbare aanklager van de stad liet in een verklaring weten dat de verdachten beiden lid zijn van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Zij waren vanuit Syrië naar Turkije gekomen. In Ankara waren zij bezig geweest om doelwitten uit te zoeken voor hun zelfmoordmissies.

Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. Vermoedelijk omdat het om Turken gaat zoals bij eerdere zelfmoordaanslagen afgelopen maanden in Turkije.

Bij de inval die de anti-terrorisme eenheid deed op het adres waar de verdachten verbleven, vond de politie ook zelfmoordvesten en explosieven met ijzeren balletjes.

Uit het materiaal dat de politie aantrof wordt opgemaakt dat deze terroristen van plan waren een nog groter bloedbad aan te richten dan in okotober toen bij een dubbele bomaanslag voor het centraal station 103 linkse Turken en Koerden omkwamen en honderden verwondingen opliepen. Dat was de grootste bomaanslag in de geschiedenis van Turkije.

De aanslagen waren toen gericht tegen linkse activisten die wilden betogen voor werk en tegen de oorlog tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK.

Voor de derde keer in vijf maanden werden linkse Koerden en Turken het doelwit van bomaanslagen. Bij de zelfmoordaanslag op 20 juli in het Koerdische stadje Suruç kwamen 32 jongeren om. De dader was de 20-jarige Turkse Koerd Abdurrahman Alagoz uit Adiyaman, die zich bij de Islamitische Staat (IS) had aangesloten. Deze terreurbeweging had ook al in 2013 in het Turkse grensplaatsje Reyhanli bomaanslagen gepleegd waarbij 52 doden vielen.

In alle grote steden is de politie extra waakzaam. Bij veerboten, metrostations en toeristische trekpleisters is de waakzaamheid verscherpt en het aantal agenten in burger flink uitgebreid. De angst voor aanslagen rond de jaarwisseling is groot, omdat er ook dreigingen van de PKK zijn om aanslagen in steden uit te voeren.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch