Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koerdische baby en haar opa doodgeschoten

28 dec
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Bij de stadsguerrilla, die Koerdische PKK jongeren in bijna 20 steden en stadswijken in het zuidoosten van Turkije voeren, vinden steeds meer burgers de dood. Human Rights Watch luidt de alarmklok en veroordeelt het ‘buitensporige geweld’ van leger en politie.

Baby Miray Ince is amper 3 maanden. Vredig ligt ze in haar moeders armen. In de Su Kanalistraat aan de rand van de stad Cizre, een bolwerk van de Koerdische PKK.

Buiten klinkt geweervuur, zoals elke dag. Haar ouders en andere familieleden zijn uitgeput, want ze kunnen door het al twee weken durende uitgaansverbod hun huis niet uit.

Jongeren met kalashnikovs hebben ook in de Su Kanalistraat greppels gegraven en met zandzakken barricades gebouwd om troepen van politie en leger buiten te houden uit de wijk die zij tot ‘autonoom gebied’ hebben verklaard.

Plots treft een binnenvliegende kogel het hoofdje van baby Miray. Geschokt en in paniek belt een familielid om een ambulance van het ziekenhuis een paar straten verderop. De ambulance kan hun huis echter niet bereiken door de greppels en barricaden.

Ramazan, haar 73-jarige opa, en haar tante Rukiye proberen het leven van Miray te redden en rennen naar buiten. Ze worden onder vuur genomen. Zowel de grootvader als zijn kleindochtertje bezwijken aan de schotwonden. Tante wordt met spoed geopereerd en ligt nu op de intensieve zorg.

Dit schokkende drama is een nieuw dieptepunt in de schending van mensenrechten in het zuidoosten van Turkije in de strijd tegen PKK militanten die in bijna 20 steden en wijken zelfbestuur hebben uitgeroepen.

In Cizre (106.000 inwoners), aan de grens met Syrië en Irak, geldt al twee weken een uitgaansverbod. De autoriteiten noemen het offensief een ‘schoonmaakoperatie om de stad ‘te zuiveren van terroristen’. Burgers betwisten dat en zeggen dat er door leger en politietroepen vaak in het wilde weg op iedereen wordt geschoten.

Human Rights Watch luidt de alarmklok. “De Turkse regering dient haar troepen tot de orde te roepen, onmiddellijk te stoppen met buitensporig geweld, en de doodsoorzaak van burgerslachtoffers te onderzoeken”, aldus Turkije vertegenwoordiger Emma Sinclair-Webb.

Amerika en de EU dringen er bij Turkije op aan een wapenstilstand in acht te nemen, de burgers zo veel mogelijk te ontzien en het politieke overleg met de PKK te hervatten.

De Koerdische partijleider Demirtas neemt het op voor de militanten en noemt hun gewapende acties voor autonomie ‘gerechtvaardigd verzet tegen de staatsgreep en dictatuur van de AKP-regering’.

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch