Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turks leger jaagt op strijders PKK

22 dec
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Zwaarste geweld in jaren in het zuidoosten van Turkije

Een grootscheeps offensief van het Turkse leger tegen de Koerdische PKK heeft inmiddels meer dan honderd levens gekost. Tienduizenden Koerdische burgers zijn gevlucht uit steden in het zuidoosten van Turkije, waar de PKK een stadsguerrilla is begonnen.

Lijken in de straten. Tanks trekken sporen in het asfalt waar tot voor kort auto’s reden. Zwaarbewapende soldaten van het Turkse leger doorzoeken huis na huis. Gemaskerde en lichtbewapende Koerdische jongeren van de PKK schieten vanachter barricades van zandzakken op naderende militairen. Ze worden op hun beurt onder vuur genomen door sluipschutters.

Tienduizenden Koerdische burgers zijn al gevlucht. Talloze anderen zitten gevangen tussen twee vuren en kunnen de deur niet uit wegens de uitgaansverboden die het Turkse leger in diverse steden en wijken heeft afgekondigd.

Gisteren liepen duizenden mensen mee in protestmarsen, als steunbetuiging aan de belegerde bevolking en de PKK.

De Turkse autoriteiten weigeren te spreken van een oorlog, maar dat is wat het is voor de burgers die er nu al weken door worden getroffen. In het voortal door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije. In steden als Diyarbakir, Cizre, Silopi, en Silvan.

De cijfers spreken duidelijke taal. Zeker 1,3 miljoen inwoners van 17 steden worden zwaar getroffen door de vuurgevechten en de uitgaansverboden.

In Sur, het historische hart van de eeuwenoude stad Diyarbakir aan de Tirgris rivier, heerst al 20 dagen een staat van beleg. Talloze huizen, winkels en andere gebouwen hebben zware schade opgelopen. Burgers zijn gedood in de gevechten tussen Turkse militairen en Koerdische jongeren. Scholen zijn gesloten.

Aan het grootscheepse offensief, dat vorige week begon, doen 10.000 troepen mee, ondersteund door tanks en pantserwagens. Volgens het leger zijn er bij de ‘schoonmaakoperatie zeker 110 terroristen uitgeschakeld’ en een onbekend aantal gewond. De PKK jongeren komen elke dag met hun eigen cijfers. De afgelopen twee dagen zouden er in Cizre 5 commando’s zijn gedood en 19 in Silopi, en daarnaast 10 burgers.

Turkse tanksHet gaat om het zwaarste geweld in jaren. Het laaide in de zomer weer op. De zelfmoordaanslag in het Suruç waarbij 32 Koerdische en linkse Turkse jongeren omkwamen, was de aanleiding voor de PKK om de wapenstilstand op te heffen. De dader was een IS-terrorist. Maar de PKK hield de regering van de AK partij verantwoordelijk voor de aanslag en begon politie en militairen aan te vallen. Inmiddels zijn er ruim 200 troepen gedood.

Gewapende PKK-jongeren kozen voor een nieuwe strategie; een stedelijke guerrilla. Met het graven van greppels en het bouwen van barricades proberen zij politie en leger buiten te houden uit wijken die zij tot ‘autonoom gebied’ hebben verklaard.

Gehoopt wordt op Syrische toestanden, zodat de PKK net als in het noorden van Syrië, regionaal zelfbestuur kan afdwingen. Premier Davutoglu en president Erdogan willen dat tot elke prijs voorkomen en hebben gezworen alles te doen om ‘alle terroristen uit te roeien’.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch