Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije opgetogen over deelname aan EU top

30 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Met een big smile stapte de Turkse premier Davutoglu gisteren uit zijn auto bij het hoofdkantoor van de Europese Unie in Brussel.

Dat de Turkse politicus heel andere prioriteiten had dan de EU leiders was meteen duidelijk. Opgetogen sprak hij over een ‘historische dag in ons proces voor toetreding tot de Europese Unie’. Verder zei hij vol zelfvertrouwen en optimisme: “De EU-familie ziet Turkije als een familielid. Er is een sterke politieke wil om Turkije er bij te laten horen”.

Bewust verzweeg hij het grote verzet dat er bij landen las Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en de Grieks-Cyprioten is tegen de eventuele, toekomstige toetreding van Turkije tot de EU. Hij was al lang blij dat Europa eindelijk inziet dat het Turkije nodig heeft als een strategische partner. “Het is voor het eerst in 11 jaar dat Turkije aanwezig is bij een Europese top”, zo zei premier Davutoglu.

Hij herinnerde daarmee aan de legendarische top in december 2004, onder voorzitterschap van Nederland, toen tegen de zin van diverse landen toch unaniem besloten werd onderhandeling te beginnen met Turkije over een toekomstig lidmaatschap. Premier Erdogan dreigde op te stappen na een gesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, maar onder druk van Duitsland bleef hij toch tot er een akkoord was.

Turken wilden gisteren het onderste uit de kan. Ze weten dat ze in heel sterke onderhandelingspositie verkeren, omdat Europa zonder samenwerking met Turkije de vluchtelingenstroom uit Syrië en Irak niet onder controle kan krijgen.

Turkije wilde gisteren geen 3 miljard euro over twee jaar voor de opvang van de vluchtelingen maar vroeg om 3 miljard euro per jaar. Verder stond op het meegebrachte verlanglijstje dat de EU visumvrij reizen voor Turken eerder zou invoeren dan in 2017, met als streefdatum oktober 2016. EU wil visumvrij reizen pas invoeren nadat Turkije 6 maanden het akkoord over het hervestigen van uitgeprocedeerde asielzoekers heeft uitgevoerd.

Turkije wilde verder de toezegging dat er in december een en in de lente van volgend jaar nog eens 6 nieuwe hoofdstukken worden geopend, om een herstart te maken met het onderhandelingsproces.

Cyprus houdt opening van nieuwe hoofdstukken nu nog tegen, maar Turkse diplomaten en Europese autoriteiten hebben goede hoop dat een akkoord over de hereniging van het verdeelde Cyprus in de lente van 2016 zijn beslag kan krijgen.

Turkije wil het ijzer smeden nu het warm is en niet weer 11 jaar wachten tot een volgende EU top. Ankara liet weten dat vanaf nu elke zes maanden wil worden uitgenodigd in Brussel.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch