Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Massale rouw voor doodgeschoten Koerdische advocaat

30 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Koerdische advocaat Tahir Elçi, de man die heel zijn leven in dienst stelde van het oplossen van onopgeloste moorden van Koerdische burgers, is gisteren onder massale belangstelling begraven.

Zeker 50.000 mensen liepen mee in de rouwstoet van het hoofd van de orde van advocaten in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir.

Hij werd zaterdagochtend dodelijk getroffen door een kogel tijdens een vuurgevecht tussen agenten in burger en onbekende schutters die kort daarvoor twee politieagnten hadden doodgeschoten. De schietpartij ontstond vlak nadat hij een persconferentie had gehouden waarin hij pleitte voor vrede en een eind aan het geweld. Elf andere burgers liepen verwondingen op. Geen van de onbekende schutters is aangehouden.

Volgens de veiligheidsdiensten werd de schietpartij uitgelokt door de PKK.

Tahir Elci (center), the head of the local chamber of lawyers, speaks to media just before he was killed during a demonstration in Diyarbakir. Two people were killed and several others wounded when members of the banned Kurdistan Workers' Party (PKK) clashed with security forces in the south-eastern Turkish city of Diyarbakir. EPA/STR

Tahir Elci (center), the head of the local chamber of lawyers, speaks to media just before he was killed during a demonstration in Diyarbakir. Two people were killed and several others wounded when members of the banned Kurdistan Workers’ Party (PKK) clashed with security forces in the south-eastern Turkish city of Diyarbakir. EPA/STR

Op beelden is te zien dat agenten in burger die naast Elçi staan in vuurgevecht raken met de schutters.

Uit forensisch onderzoek is gebleken dat Elçi in de nek getroffen door een kogel die van veraf was afgevuurd.

In de wijk zijn de afgelopen weken felle gevechten geleverd tussen Turkse troepen en gewapende jongeren van de PKK.

De PKK is hiermee een nieuwe strategie begonnen van een stedelijke guerrilla. Gehoopt wordt op Syrische toestanden, zodat de PKK net als in het noorden van Syrie regionaal zelfbestuur kan afdwingen.

Vorige maand werd Elçi gearresteerd nadat hij tijdens een tv interview had gezegd dat de PKK geen terroristische organisatie is maar een ‘gewapende politieke organisatie met miljoenen aanhangers’. Aanklagers noemden dat verboden ‘terroristische propaganda’ en eisten een gevangenisstraf van minimum een tot maximum zeven jaar.

Het Dogan persbureau citeerde diverse ooggetuigen die zeiden een man met een baard te hebben gezien die Elçi doodschoot. Het staatspersbureau Anadolu wist al binnen enkele minuten te melden dat de PKK verantwoordelijk was voor de dood van de advocaat.

Veel Koerden en sympathisanten van de strijd van de Koerden voor gelijke rechten zijn ervan overtuigd dat Elçi bewust is vermoord door de Turkse staat wegens zijn uitspraken over de PKK. De Koerdische politieke leider Demirtas zei tijdens de begrafenis: “Tahir is niet gedood door de staat, maar doordat de staat afwezig was”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch