Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije voegt de daad bij het woord; Poetin witheet

25 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Ankara waarschuwde Russen al voor schenden luchtruim

De spanning tussen Rusland en Turkije is gisteren hoog opgelopen na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht. De NAVO legt de schuld bij de Russen zelf en maant tot kalmte.

Vladimir Poetin is ziedend. Volgens de Russische president kan het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig ‘boven Syrië’ niet zonder gevolgen blijven. ,,We hebben Turkije altijd als een bevriende staat gezien. Maar de tragische gebeurtenissen van vandaag zullen ernstige consequenties hebben voor de Russisch-Turkse verhoudingen,” dreigde Poetin.

Doof bleef hij voor de Turkse versie van het incident, namelijk dat de Soechoj Soe-24 het Turkse luchtruim had geschonden en pas na herhaalde waarschuwingen werd neergeschoten. NAVO-chef Jens Stoltenberg bevestigde de Turkse lezing van het incident. ,,De gegevens van diverse bondgenoten sporen met die van Turkije,” aldus de NAVO-leider na bijna 2 uur durend spoedberaad van de NAVO-raad, het hoogste besluitvormende orgaan van het bondgenootschap. Volgens Stoltenberg zijn nu ‘kalmte en diplomatie’ vereist om tot de-escalatie te komen.

Koude Oorlog

,,Het is lang geleden sinds een NAVO-lid een Russisch vliegtuig heeft neergehaald. De laatste keer was in 1952 – midden in de Koude Oorlog – toen Amerikaanse Sabre Jets vier Russische MIG’s neerhaalden boven Noord-Korea.

Vladimir Poetin spreekt van ‘een dolksteek in de rug’ in de gezamenlijke strijd tegen de terreur. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zegde meteen een toevallig voor vandaag gepland bezoek aan Turkije af. Ook ontraadde zijn ministerie Russische toeristen nog langer naar Turkije te reizen. Die represaille is meteen een stevige aderlating voor het Turkse toerisme, want zo’n 4 tot 5 miljoen Russische badgasten strijken jaarlijks neer aan de kusten van Alanya en Antalya.

,,In plaats van contact met ons op te nemen, wendde Turkije zich direct tot zijn NAVO-partners om het incident te bespreken. Alsof wij een Turks vliegtuig hadden neergeschoten en niet andersom,” brieste Poetin. Impliciet verweet hij Turkije ook een handlanger van IS te zijn door olie te kopen die de terreurbeweging vanuit Syrië illegaal aftapt en verhandelt.

Van zijn kant zocht de Turkse premier Davutoglu steun bij de NAVO, die in Brussel in spoedzitting bijeenkwam. Ook trok hij bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York aan de bel. Turkse diplomaten drongen er bij de Britse voorzitter op aan actie te ondernemen om de Turkmeense burgers in het noordwesten van Syrië te beschermen.

Bommenwerpers

Het neerschieten van het Russische vliegtuig hing al langer in de lucht. De Turkmenen worden al ruim een week bestookt door Russische bommenwerpers en op de grond aangevallen door zowel troepen van het Assad-regime, als door militairen uit Iran en strijders van Hezbollah uit Libanon. De Turkmeense minderheid bewoont een deel van de strategisch gelegen kustregio, die tot voor kort in handen was van de Islamitische Staat (IS).

Syrische troepen, die loyaal zijn aan Assad, willen hun gebied ten noorden van de havenstad Latakiya snel zo ver mogelijk uitbreiden om straks sterker te staan in de onderhandelingen over een wapenstilstand die begin januari zou moeten beginnen.

Vorige week riep Turkije de Russische ambassadeur op het matje om een protest in te dienen tegen de Russische bombardementen op de Turkmeense dorpen op slechts een paar kilometer van de Turkse grens. In het gebied bevinden zich geen IS troepen meer of andere terroristische groepen, dus de aanvallen dienen onmiddellijk gestaakt te worden, aldus de Turkse autoriteiten. De Russische gezant werd tevens te verstaan gegeven dat Turkije zich het recht voorbehield om in te grijpen als Russische vliegtuigen de Turkse grens zouden bedreigen. Gisterochtend was het zover.

Eerder al schonden Russische gevechtsvliegtuigen diverse keren het Turkse luchtruim, maar toen bleef het bij protesten en de verontschuldiging van Moskou dat het per ongeluk was en dat slecht weer de oorzaak was van de incidenten. Nu haalde de Turkse luchtmacht wel de trekker over. Met name omdat de Russen bloedverwanten van de Turken in Syrië aanvallen. En omdat de regering van premier Davutoglu steeds meer onder druk staat van nationalisten om de Turkmenen te hulp te komen en de Russen een lesje te leren.

Piloten

De twee piloten wisten zich met hun schietstoel uit hun getroffen kist te bevrijden en probeerden met hun parachutes in pro-Assad terrein neer te komen. Maar ze werden vanaf de grond beschoten door Turkmeense rebellen, zo maakte een van hun commandanten bekend. Volgens Moskou is zeker een van de piloten gedood. Het lot van de ander is onzeker.

Turkse nationalisten, die wilden protesteren bij het Russische consulaat in Istanboel, vielen in het weekend nog bij vergissing het Nederlandse consulaat aan. Ze zagen de Nederlandse vlag aan voor de Russische. Ze klommen in het beveiligingshek en bekogelden het consulaat met eieren en tomaten. Er was toen geen politiebescherming. Consul-generaal Robert Schuddeboom heeft een protest ingediend bij de Turkse autoriteiten.

Met medewerking van Joost Bosman (Moskou) en Frans Boogaard (Brussel)

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch