Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije ontketent offensief tegen IS

23 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Met talloze politieacties, arrestaties en scherpe veroordelingen via de media en in tienduizenden moskeeën is Turkije een offensief op vele fronten gestart tegen de Islamitische Staat. Daarmee hebben president Erdogan en de Turkse autoriteiten afstand genomen van hun halfslachtige houding tegenover de moslim terroristen.

Lange tijd kregen IS rebellen en hun aanhangers in Turkije allerlei directe en indirecte steun, omdat zij werden gezien als de belangrijkste groep in de oorlog tegen het gehate Assad regime.

Na de zelfmoordaanslagen door IS in Ankara en in andere steden, waarbij ruim 135 doden vielen, en de aanslagen in Parijs, heeft Erdogan opdracht gegeven om de terreurbeweging hard aan te pakken.

Hij riep de leiders van alle islamitische landen op om meer samen te werken in de strijd ‘tegen organisaties die de islam misbruiken’.

Mehmet Görmez, de hoogste geestelijke leider van Turkije, haalde hard uit naar IS in zijn wekelijkse vrijdagpreek, die werd voorgelezen in 80.000 moskeeën in Turkije, in de Turkse moskeeën in Nederland, en in andere Europese landen.

“Zij doden niet alleen talloze onschuldige mensen, maar ook de heilige waarden van de islam”, aldus Görmez.

De politie arresteerde in het weekeinde in Antalya de Marokkaanse Belg Ahmad Dahmani (26), die doelen in Parijs zou hebben gescout. Hij was via Schiphol naar Turkije gekomen.

Naast Dahmani werden nog twee andere mannen opgepakt. Volgens de Turkse justitie stond het drietal op het punt om de grens met Syrië over te steken.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch