Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken beledigd over zo veel medeleven met slachtoffers Parijs

19 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Veel Turken zijn beledigd, boos en verontwaardigd over zoveel medeleven met de slachtoffers in Parijs. “Wanneer terroristen toeslaan in Turkije is de wereld niet gealarmeerd. Wanneer het in Parijs gebeurt, protesteert heel de wereld”, schrijft columniste Ayse Arman gepikeerd. “Het is meten met twee maten”.

Ook de vriendschappelijke voetbalwedstrijd van Turkije tegen Griekenland werd ontsierd door nationalistische protesten. Zodra het signaal om een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers in Parijs had geklonken, begonnen talloze Turkse supporters met een striemend fluitconcert, boegeroep en scandeerden ze leuzen zoals Allah-o Akbar (God is de grootste). Een andere leuze die te horen was, was ‘Martelaren sterven niet. Het vaderland zal niet verdeeld worden’, bedoeld voor de soldaten en politiemannen die zijn gedood in de strijd tegen Koerdische rebellen van de PKK.

De reacties van talloze columnisten in Turkse kranten en van Turken op sociale media staan bol van zelfbeklag en velen nemen een slachtofferrol aan.

Ahmet Hakan, de prominente columnist die ook zijn eigen talkshow op tv heeft, is er een voorbeeld van. De zelfmoordaanslag van IS in het stadje Suruc waarbij in juli 33 doden vielen en de terroristische aanslagen in Ankara waarbij 102 doden vielen, ‘werden in het westen opgevat als gewone incidenten’, schrijft hij in zijn krant Hürriyet. “Er werd voor ons niet eens 1 kaarsje gebrand”.

De hypocrisie waarvan het westen wordt beschuldigd, slaat echter terug op de Turkse samenleving zelf. Er is zoveel haat en verdeeldheid tussen voor- en tegenstanders van de islamitische AKP regeringen dat Turken niet eens meer in staat zijn om samen te komen in nationale rouw, zo merkte de bekende schrijfster Elif Shafak op.

Dat was nadat IS terroristen ruim honderd Koerdische activisten en linkse Turken hadden gedood in Ankara. President Erdogan gaf geen toespraak. Er volgde geen nationale protestmars van alle politieke partijen. De reacties in de media en in de politiek blonken uit in gebrek aan compassie en elkaar beschuldigen van verantwoordelijkheid voor het bloedbad.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch