Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Verloren generatie Syrische kinderen dreigt in Turkije

11 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Gebrek aan onderwijs maakt vluchtelingen analfabeet

In Turkije dreigt een verloren generatie te ontstaan van Syrische jeugd. Veel van deze getraumatiseerde kinderen kunnen al bijna 5 jaar niet meer naar school.

Voor zeker 400.000 Syrische kinderen ontbreken in het gastland onderwijsfaciliteiten. Dat betekent dat ruim tweederde van alle gevluchte kinderen uit Syrië geen school hebben.

Ze missen daardoor niet alleen een belangrijk deel van hun ontwikkeling, maar lopen ook groot gevaar om gerecruteerd te worden door gewapende groepen. Minderjarige meisjes worden vaak als kindbruiden voor het geld uitgehuwelijkt aan volwassen Turkse mannen. Veel andere kinderen verdwijnen in de illegaliteit van de onderwereld van de kinderarbeid. Degenen die aan al die gevaren ontsnappen bedelen vaak op straat.

“Een hele generatie loopt gevaar”, aldus Stephanie Gee van Human Rights Watch, dat de situatie van de kinderen onderzocht en er gisteren een rapport over uitbracht. “Zonder hoop op een betere toekomst zullen wanhopige Syrische vluchtelingen hun leven riskeren door terug te gaan naar hun vaderland, of een gevaarlijke reis naar Europa maken”.

Turkije heeft meer dan 2 miljoen vluchtelingen uit het Arabische buurland opgevangen. Meer dan enig ander land. Zo’n 250.000 van hen verblijven in de kampen die de Turkse autoriteiten hebben opgezet. Naar schatting 1,8 miljoen ontheemden zijn over Turkije uitgewaaierd op zoek naar werk en een betere huisvesting dan de tenten en containers van de kampen.

Vorig jaar besloot de Turkse regering dat Syrische kinderen toegang kregen tot de openbare scholen. Maar allerlei problemen zoals de taalbarrière, armoede, gebrek aan informatie en schoolfaciliteiten blijken volgens het ondrrzoek van Human Rights Watch obstakels voor het recht op onderwijs waartoe Turkije volgens internationale verdragen verplicht is.

Rond de 90 procent van de kinderen in de vluchtelingenkampen krijgt onderwijs. Amper een kwart van de kinderen elders in Turkije blijft verstoken van schoolboeken en een regelmatig leven onder toezicht van leerkrachten zoals andere jongeren van hun leeftijd.

De 11-jarige Radwan in de zuidoostelijke stad Gaziantep is een van de slachtoffers. Hij werkt 12 uur per dag in een naaiatelier om zijn moeder, die weduwe is, en zijn jongere broertjes en zusjes, van eten te voorzien. “Ik ging graag naar school. Wiskunde was mijn lievelingsvak. Ik mis school heel erg”.

Als Europa wil voorkomen dat Syrische vluchtelingen uit Turkije vertrekken, zal het meer moeten doen om hen een toekomstperspectief  te bieden in Turkije zelf, zo blijkt uit het onderzoek. Meer faciliteiten voor onderwijs van Syrische kinderen is een eerste vereiste.

 

 

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch