Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Brussel botst met Ankara over Turkse democratie

11 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FRANS BOOGAARD en MARC GUILLET

BRUSSEL/ISTANBOEL – Turkije heeft gisteren woedend uitgehaald naar Brussel. Dat uitte eerder op de dag stevige kritiek op het gebrek aan democratische voortgang in het land. ‘Onrechtvaardig en buiten alle proporties’, aldus een officiële regeringsmededeling. Kritiek op de groeiende macht van president Erdogan is zelfs ‘onaanvaardbaar’.

De stekeligheden over en weer komen op een delicaat moment, want Europa heeft Turkije hard nodig als vluchtelingenreservoir: bovenop de 2,2 miljoen die er al zitten zou Turkije er nog meer moeten huisvesten. Sterker: zonder Turkije kan Europa het vluchtelingenprobleem niet de baas, zo erkenden maandag nog diverse migratieministers.

Meteen na de publicatie van hun jaarlijkse voortgangsrapport vertrokken vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie en uitbreidingscommissaris Johannes Hahn naar Ankara, formeel om er verder te praten over het Brusselse actieplan voor vluchtelingenopvang, maar wellicht ook om wat plooien glad te strijken.

Achteruitgang

Brussel rept in zijn voortgangsrapport van ‘stilstand’ en ‘achteruitgang’ waar het gaat om belangrijke grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en van vergadering. Het tempo van hervormingen is ‘vertraagd’, Justitie is dringend aan hervorming toe, de vredesgesprekken met de Koerdische minderheid moeten weer worden opgepakt en de talrijke politie-invallen bij klassieke en sociale media en andere publicisten moeten ophouden, aldus Brussel.

Hahn, die ook opriep de ‘spiraal van geweld’ te stoppen, kreeg in het Parlement bijval voor zijn stevige analyse, maar mocht ook kritiek incasseren omdat hij die ophield tot na de Turkse verkiezingen. Dat speelde Erdogan, die vervolgens een klinkende verkiezingsoverwinning behaalde, in de kaart.

Volgens oppositieleider Kemal Kilicdaroglu, leider van de Republikeinse Volkspartij CHP, is Brussel dan ook medeverantwoordelijk voor het ‘onderdrukkende regime’ onder zijn leiding en is het ‘hypocriet’ als het daarop nu kritiek uit.

Hahn erkende gisteren dat Europa Turkije hard nodig heeft, maar dat betekent niet dat Brussel zomaar concessies gaat doen, bijvoorbeeld door Turken sneller vrij reizen toe te staan. ,,Een Speziallösung voor Turkije is niet mogelijk. Hoogstens voeren we het tempo op door twee in plaats van één keer per jaar een voortgangsbericht uit te brengen”, aldus de Oostenrijker. Kritiek op de vertraagde publicatie van zijn rapport legde hij simpelweg naast zich neer. ,,Het gaat niet om het tijdstip, kijk naar de inhoud. Die bewijst dat we serieus en onafhankelijk zijn.”

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch